Барозу: България има място в Шенгенското пространство

Булфото
share

България отговаря на критериите за членство в Шенгенското пространство, заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той е категоричен, че този въпрос трябва да бъде решен положително за страната ни. Барозу заяви, че са необходими още усилия в усвояването на средствата от европейските фондове и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

"Трябва да отчитаме, че още има неусвоени фондове", посочи той.

Жозе Барозу каза, че е много важно какъв нов Висш съдебен съвет ще бъде избран. По думите му, същото важи и за избора на нов главен прокурор.

Всеки път като идвам в България силно се впечатлявам от динамичния напредък, заяви той и благодари на премиера Бойко Борисов за активния му принос в ЕС.

България продължава своите усилия за фискална консолидация и това е в интерес на страната, заяви още Барозу. Той подчерта, че е много важно да се продължат реформите - пенсионната реформа, борбата с бедността, административната реформа, растежа.

"Радвам се, че България и министър-председателят Бойко Борисов, в условията на сериозна икономическа криза, предприеха важни мерки по отношение на фискалната консолидация. Затова България беше извадена от процедурата за изключително високия дълг", поясни още председателят на Еврокомисията.  Той посочи, че така страната ни спокойно може да отиде на финансовите пазари.

Стабилната макроикономическа политика е предпоставка за доверие, както и за повече инвеститори, подчерта Жозе Барозу.


Председателят на Европейската комисия заяви още, че столичното метро е перфектен символ на това, как ЕС може да помогне на българските граждани.

Водещи новини

Още новини