Координират Дунавската стратегия чрез национален механизъм

share

Създават Национален механизъм за координация на дейностите за изпълнение на Стратегията на ЕС за Дунавския регион след решение на правителството. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Структурата на механизма включва Национална група на високо ниво и Направляваща група на национално ниво. Председател на Националната група е националният координатор за Стратегията (министърът на регионалното развитие и благоустройството) и в състава и влизат министрите на външните работи, на финансите, по управление на средствата от ЕС, на вътрешните работи, на околната среда и водите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката, енергетиката и туризма, на образованието, младежта и науката, на земеделието и храните, на културата, главният секретар на МС.

Националната група заседава два пъти годишно и в нейните функции е поемането на ангажименти на високо политическо ниво, представянето и защитата на българските приоритетни проекти по Дунавската стратегия при участие в международни срещи, актуализацията на Плана за действие за участието на България в Дунавската стратегия и др. В Направляващата група на национално ниво участват заместник-министри, главният секретар на МВР, директорът на дирекция "Координация по въпросите на ЕС" в МС, директори на дирекции в министерства, представители на други ведомства и на местните власти, гражданското общество, научните и академичните среди. Функциите на участниците в Направляващата група са координационни и експертни.

Водещи новини

Още новини