Денков отвърна на критиките на Радев за конституционните промени: Без тях днес нямаше да сме в Шенген

Булфото
share

Често, увлечени в ежедневието около нас и попаднали под пропаганда, не можем да разберем какво наистина се случва. Когато кажем исторически момент, усещаме това като политическо клише. Истината е, че днес наистина е такъв момент. След приемането на България в ЕС през 2007 г. това е най-големият ни успех, защото успяхме да се обединим всички заедно и да върнем доверието в страната ни.

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков, който взе участие в церемонията по приемането на България в Шенген по въздух и вода на Летище София, предаде репортер на Novini.bg.

Премиерът Денков и Мария Габриел ще участват заедно в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген

"Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие. Първо за това, че можем границите на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала по европейския път и ще спазва върховенството на закона. Благодаря сърдечно и лично на много хора и институции, без чияторабота нямаше да се случи този исторически момент. Разбира се ролята на правителството и парламента е ключова. Без приетите закони и без промените в Конституцията, които се случиха в края на миналата година, Шенген нямаше да бъде реалност. Без личната ангажираност на министри и зам.-министри Шенген нямаше да бъде реалност. Искам да благодаря лично на г-жа Габриел. Без да бъдем двамата заедно и в екип Шенген също нямаше да се случи. Много се надявам, че всяко следващо правителство ще работи за запазване на доверието, което изградихме в последните месеци. Вече се водят конкретни разговори има конкретни планове от 1 януари 2025 г. България да бъде част и от сухопътния Шенген. Дали ще успеем зависи от това, ще остане ли Шенген обща цел на политиците в България. Ако ние работим отново заедно, ще успеем. ако се разделим, няма да успеем и ще чакаме следващия политически прозорец, който може и да не дойде скоро. Аз лично съм умерен оптимист", завърши акад. Денков. 

Водещи новини

Още новини