НС ратифицира споразумението със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

bulphoto (архив)
share

Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. 

„За“ бяха 161 депутати, "против" - 56 , трима се въздържаха.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката - да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

В редовния парламентарен контрол ще участват министрите в оставка Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Георги Гвоздейков, Калин Стоянов, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Румен Радев.

Официално! България ще си сътрудничи със САЩ за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй”

Парламентът ратифицира и Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации със 161 гласа „за“, 36 – „против“ и 16 – „въздържал се“. Фондът на НАТО за иновации се създава с цел да предоставя инвестиции в участващите страни, финансиран е на доброволен принцип, с продължителност на действие 15 години. Законопроектът, с който се предлага Народното събрание да ратифицира споразумението, е внесен от Министерския съвет. 

Очаквайте подробности!

Водещи новини

Още новини