Денков: Няма повод за притеснение от изкуствения интелект

Булфото, архив
share

От парламентарната трибуна премиерът Николай Денков заяви, че няма повод за притеснение от изкуствения интелект. Една от причините е, че Европейският съюз разполага с първата в света система за регулиране на изкуствения интелект.

Освен това страховете от новите технологии, често са неоснователни, отговори премиера на премиера на питане на Корнелия Нинова, свързано с развитието на изкуствения интелект и рисковете от това за хората и работниците.

"Когато има ново високотехнологично развитие, винаги има страхове", заяви Денков. Той даде пример с появата на първите автомобили и посочи, че тогава сред хората е имало опасения, че, ако една кола се движи с повече от 5 км/ч., това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Като друг пример той посочи ядрените технологии и подчерта, че ядрената енергия за използва за производство на електричество. "Обществото е намерило начин да създаде правилата, които да позволят всички технологични обновления да намерят своето място и да направят живота ни по-добър. Изкуственият интелект не е изключение със съответни изисквания към създателите, техните приложения, възможността да бъдат правени тестове преди пускането на пазара, както и много други елементи, минимизиращи рисковете", каза Денков.

"България все още е една от страните с най-ниската производителност на човек, който работи в икономиката. Ето една възможност не просто да наваксаме, а да отидем много по-напред, ако успеем да включим в нашите бизнес процеси съответните технологии, свързани с изкуствен интелект. Те са много, не са една и две. Заедно с рисковете има и огромни възможности, те се обсъждат на експертно и обществено ниво", увери Николай Денков.

БСП се ангажира да предложи законодателни мерки за изкуствения интелект

"България прави много както по подготовката на капацитета за развитие на тези технологии, така и по отношение на възможностите за тяхното приложение в полза на бизнеса и гражданите", посочи Денков.

Според Корнелия Нинова всяка четвърта фирма в България вече използва изкуствен интелект, но това крие много рискове, тъй като изкуственият интелект може да доведе до загуба на много работни места.

"Голяма е заплахата в образованието, защото много от учениците го използват за своите разработки, вместо да ги правят сами", допълни Нинова.

Тя даде пример за случай с безпилотна кола, базирана на изкуствен интелект, която по думите ѝ е блъснала маскирани за Хелоуин хора на пешеходна пътека. "Къде е България в този процес? През 2020 г. България е приела Стратегия за развитие на изкуствения интелект. Какво възнамерява да прави сегашното правителство по тези въпроси", попита Корнелия Нинова.

Водещи новини

Още новини