До края на годината поне 5000 учители ще преминат обучение за работа с изкуствен интелект

  • 22 февруари 2024 16:59

  • 2376
  • 3
До края на годината поне 5000 учители ще преминат обучение за работа с изкуствен интелект
© Freepik

До края на годината поне 5000 учители в страната ще преминат обучение за работа с изкуствен интелект. Това съобщи днес във Варна Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение, който работи в сферата на дигиталните технологии от 15 години, член е на комисията за иновативни училища към МОН и на новосформираната работна група за дигитализация на образованието.

Грамотността има много измерения и не технологиите са причината функционалната грамотност на децата да е ниска или висока, бе позицията на Ангелов. Според него не бива използването на изкуствения интелект в образованието да се свързва с това, че той ще решава домашните на децата и ще им пише есетата, а с повишаване качеството на обучението.

„По-възрастните също са преписвали, сега младите хора използват технологиите“, обясни експертът.

Той подчерта, че обществото няма избор дали да има или не дигитализация в образованието и в този смисъл в съвремието ни грамотността без технологиите е немислима.

Нито техниката, нито изкуственият интелект са проблем, а това как възрастните хора – родители и учители, ги използват и как подтикват децата да ги използват, каза още Ангелов, цитиран от БТА.

Според него задачата е преподавателите да могат да ползват технологиите, за да накарат учениците да четат повече, да търсят информация, да задават въпроси.

Кои ще са най-търсените професионални качества през 2030 г.?

„Ако децата питат защо учат нещо, значи възрастните не си вършат добре работата“, посочи Ангелов.

Той подчерта още, че за да ползват изкуствения интелект и да направят уроците си по-интересни, учителите нямат нужда непременно от последно поколение компютри в училищата.

Важното е да дават задачи на децата, ползвайки технологиите, за да не се чувстват учениците като в изолатор и да им е интересно да учат повече по съответния предмет, аргументира се Ангелов.

Той посочи още, че няма значение дали училището е голямо и елитно, а дали директорът и преподавателите разбират кое е важно за младите хора.

Във Варна днес Александър Ангелов бе сред лекторите на обучение на директори и учители как да работят с изкуствен интелект. Основен организатор на семинара бе Центърът за творческо обучение в партньорство с Регионалното управление на образованието.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2376 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.02.22 | 22:13

3
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.22 | 19:34

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

2024.02.22 | 17:05

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини