Правна комисия прие ветото на президента върху промените в Наказателния кодекс

Bulphoto, архив
share

Депутатите в парламентарната правна комисия приеха ветото на президента Радев относно промените в НПК, с които се възстановяват правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор.

Народните представители гласуваха с 2 гласа "против" и 18 гласа "въздържали се". Така законотворците се съобразиха с ветото на държавния глава и законопроектът ще бъде разгледан отново. 

По време на дебатите за президентското вето присъстваха съветникът по правни въпроси на президента - Крум Зарков, който е и бивш служебен правосъден министър и Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието. Зарков посочи, че е очевидно, че в последните законови изменения, основна част от тях бяха заличаване пленума на Висшият съдебен съвет (ВСС), както и ограничаване на кръга от правомощия, който се ползва главният прокурор.

Президентът към НС: Това, че си на власт, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш

Според Зарков приетите заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията. 

"Възраждане" считат още, че ветото, наложено на НПК е основателно. Ако законът бъде приет повторно и в пленарна зала, "Възраждане" ще търсят подкрепата на БСП и ИТН да внесат обща конституционна жалба, касаеща промените в НПК, заяви Петър Петров. 

Според Гроздан Караджов от ИТН изобщо не трябвало да се правят промени в НПК. "Играта на властта е много по-голяма - управляващите играят на сформиране на новия ВСС и на новия прокурорски съвет. Самият факт, че ще се възстанови стария ВСС, който да организира изборите за нов кадрови орган е с определена цел. Целта, която се залага с промяната на параграф 10 от НПК - възстановяване работата на стария ВСС е много по-далечна, страшна и кардинална и е с цел да се установи хегемония над новия ВСС", поосчи Караджов. 

От парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че няма да подкрепят ветото на държавния глава. "Текстовете в законопроекта ще бъдат прецизирани, за да могат да отговорят на критиките на опозицията и на президента Румен Радев", уточни Стою Стоев. Радомир Чолаков от ГЕРБ пък призна, че управляващите са сбъркали с бързането по приемането на Конституцията през миналата година декември месец с аргумент, че страната ни ще бъде приета в Шенген и Еврозоната. 

Водещи новини

Още новини