Тома Биков: Не може да се експериментира с човек, който си мисли, че МВнР ще му осигури достъп до други хора

БНТ
share

Няма ултиматум, а по-скоро разговор какъв да е профилът на външния министър. Предлагат ни Николай Денков за външен министър, който има нулева експертиза във външната политика. Те искат да вземат тази позиция с аргумента, че искат гласът на тяхната партия да се чуе в Европа. И това става чрез Министерство на външните работи. Това коментира депутатът от ГЕРБ - СДС Тома Биков в ефира на БНТ. 

По думите му това е скандално изказване от човек, който в момента заема премиерския пост.

Когато това правителство беше избрано, имаше една заявка, че в него не трябва участват ярки политически фигури, по-скоро да има образ на експертно правителство, припомни депутатът. 

"Ние поддържаме тезата, че това правителство има експертен профил. Денков не е подходящ за външен минсистър. Не може да се експериментира с човек, които си мисли, че МВнР ще му осигури достъп до други хора", посочи Биков. 

Пеевски нахока ГЕРБ и ПП: Да се държат отговорно и да спрат с игричките

"Ние се намираме в една много сложна геополитическа ситуация - има много тежък, многостранен и многопластов конфликт между Израел и Палестина, имаме война в Украйна, имаме много сложни процеси в ЕС и в глобален мащаб, а ние стоим на границата на тези конфликти. Сменят се и газовите коридори и в този момент искаме да дадем това нещо на човек като г-н Денков, който аз съм убеден, че не е чел дори дипломацията на Кисинджър", добави Биков. 

"Каква е концепцията на Денков за външната политика? Каква е концепцията му по отношение на Република Северна Македония, попита той? "Ние пак ли ще правим две външни политики. Ако идеята е гласът на ПП да се чува в Европа, ние ще станем свидетлели на много гафове. После ние да кажем на Мария Габриел да изкаже гласа на ГЕРБ. Влиянието на България в региона отслабна твърде много, по време на управлението на Кирил Петков. Когато започнахме да се връщаме на международната сцена, искаме да се върнем обратно", допълни още той. 

Той коментира и идеята за отлагане на ротацията. "Зависи с колко. Ако стане непрестанно преговаряне не е сериозно. Трябва да подходим малко по-реалистично. Аз не мисля, че  е толкова сложно. Просто се усложнява от необясними за нас искания. Превръща се в разговор, който би могъл да преформатира тази формула", отбеляза Биков. 

Водещи новини

Още новини