Зам.-министър Николай Николов: Почти всички наши съседни държави са заявили желание да купуват ток от новите ни ядрени мощности

Кадър: БНТ
share

Първият етап от изграждането на двата нови блока на АЕЦ „Козлодуй“ изтича утре. Той е за преквалификация. Предстои комисия да избере кратък списък с потенциални строители, които ще бъдат поканени заедно с „Уестингхаус“ за завършване на проекта. Беше заявен интерес от три компании. Това са американските компании "Бехтел" и "Флуор" и корейската компания "Хюндай". Те са заявили интерес и идваха няколко пъти на посещение. Важен е техният опит в ядрената индустрия и техните финансови възможности. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Николай Николов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той бе категоричен, че руски компании не се допускат до търга.

„В стратегията сме визирали 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ да е готов до 2033 година – най-късно до 2033 г., 8-ми блок 2 години по-късно. Той е и с ранен етап на проектиране. Ще се строят един след друг. 7-ми блок е по-напред по процедурата по ОВОС. Прогнозната цена на всеки реактор е около 6 млрд. евро на блок. При всички положения нашите изисквания към строителя ще е да има даден краен срок и крайна цена“, обясни Николов.

България и САЩ се споразумяха за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“

На въпрос за съдбата на въглищните централи, зам.-министърът енергетиката увери: „Никой няма да ги затваря административно, просто пазарът ги изхвърля, понеже са твърде скъп ресурс. Нормално е в часовите пояси, в които съседните ни държави, продават по-евтин ток, да купуваме от тях, а в други часови пояси – те купуват от нас. Почти всички наши съседни държави са заявили желание да купуват ток от новите блокове, които още не са построени“, разкри още той.

По думите му страната ни няма да е поставена под риск да се задръсти от отработено ядрено гориво. „Имаме договорка с Франция, според която ние ще им доставяме отработеното ядрено гориво и те ще го преработват и съхраняват“, каза още Николай Николов.

Във връзка със санирането той призова хората да са търпеливи, докато се създадат още механизми за кандидатстване. "Темата за енергийната ефективност не се изчерпва само със санирането на сградите. Промените в Закона за енергийната ефективност, които визираме да направим съвсем скоро, предвиждат създаването на фонд, който да привлече в публичния ресурс и частен такъв", каза той.

Николов уточни, че този фонд би трябвало да може да покрие по-голямата част от енергийната ефективност.

Водещи новини

Още новини