НС реши: Започват преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

  • 23 февруари 2024 13:02

  • 2932
  • 22
НС реши: Започват преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"
© АЕЦ

Народното събрание възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

По-малко от половин час след началото на днешното парламентарно заседание от ПГ на „Възраждане“ поискаха от председателя на Народното събрание Росен Желязков 30 минути почивка, но той даде 15 мин.

Първа точка от дневния ред на депутатите бяха разисквания в областта на ядрената енергетика, и по-конкретно намирането на потенциален строител на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Народното събрание трябва да даде мандат за започване на преговори с компания, която евентуално ще изгражда VII и VIII блок на атомната електроцентрала. Заради естеството на материята от „Възраждане“ пожелаха в залата за изслушване да се явят ресорният министър Румен Радев и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД.

Ще се изградят ли нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“?

В началото на днешното парламентарно заседание народните представители вмъкнаха в дневния си ред и повторно гласуване на оспорените от президента Румен Радев изменения в Наказателно-процесуалния кодекс. След това гласуваха удължаване на работното си време до приемането на двете точки и приключването на парламентарния контрол.

В парламентарния контрол ще участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Денков ще отговаря на питане от лидера на БСП Корнелия Нинова относно развитието на изкуствения интелект у нас. „Възраждане“ поставят въпроси за приетите от правителството условия за частично влизане в Шенген и процедурата по връщане на лица от Австрия. Вицепремиерът Габриел ще отговори на въпрос за закриване на Руския културно-информационен център в София.

След като част от депутатите се върнаха зала, Росен Желязков изненадващо обяви ново 10-минутно прекъсване, което иронично аргументира с „видимия интерес“ в залата.

Преди да преминат към разискванията по същество по първа точка от дневния ред, от „Възраждане“ настояха дебатите в зала, касаещи строежа на новите мощности в ядрената централа, да получат публичност и да бъдат излъчени в ефира на БНТ и БНР. Мнозинството в парламента обаче отхвърли предложението на опозицията и се премина към изчитане на доклад по темата от депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Драгомир Стойнев от БСП изказа учудването си от парламентарната трибуна защо законодателният орган се занимава с тема, която е в правомощията на изпълнителната власт.

Не е наша работа да казваме на министъра на енергетиката с коя компания да води преговори, защото това е в неговите компетенции. Ние не разполагаме дори с минимални параметри и сега едва ли не му казваме как да си върши работата. Той трябва да е тук, едва когато има някаква конкретна информация, обясни от трибуната Стойнев.

Министърът на енергетиката: AP1000 е надеждна, сигурна и добра технология за АЕЦ „Козлодуй“

В крайна сметка парламентът възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай". Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа "за", 29 "против" и 82 "въздържал се", с един глас повече в негова подкрепа срещу "против" и "въздържал се". Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.

С 52 гласа "за", 161 "против" и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли другото проекторешение, внесено от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), с което се предлагаше да бъдат проведени преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската компания "Бехтел" (Bechtel).

Сред условията за изпълнение на проекта за изграждане на двата нови енергоблока на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000 има изискване за минимум 30 % локализация на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С; представяне на фиксирана цена за целия обем от възложени строителни и монтажни дейности; гарантиране на срок за изграждане на 7 и 8 блок; изискване за предоставяне на финансиране на възложените дейности; поемане на пълна отговорност за качеството на изпълнение на възложените строителни дейности.

С 33 гласа "за", 185 "против" и 1 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на Стоян Таслаков, освен с "Хюндай енджиниъринг", преговори да се проведат и с две китайски компании, заявили интерес към проекта. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2932 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2024.02.23 | 17:50

22
Всички завършили на Запад са потготвени за предатели.

2024.02.23 | 17:48

21
Имаме закупено Руско оборудване,но имаме и закупени политици.

2024.02.23 | 17:46

20
Пладнешки грабежи.
sssr

2024.02.23 | 16:36

19
ще дойд ав софия и ще ви започна с перми

2024.02.23 | 14:13

18
Вместо за 2 милиарда,за 35 милиарда.Честито!

2024.02.23 | 14:12

17
Вместо за 2 милиарда,за 35 милиарда.Честито!

2024.02.23 | 13:57

16
НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ НЯМА ДА ЗАПОЧНАТ
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФИНЕ

2024.02.23 | 13:07

15
КОЙТО Е ДУХАЛ НА ЛЮЛЯКА, ДА ВДИГНЕ РЪКА......МОЙТЕ И ДВЕТЕ СА ГОРЕ........МЯУУУ.....
Емѝ...МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ- АТИЛА

2024.02.23 | 13:07

14
Ще , духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество....ААААХХХ..ИБАХА МЕ...ПРЪЦ....МЯУУУУ.....Слава Украини ✌

2024.02.23 | 10:44

8
България е малка и несъществена държава, затова Pycия иска на всяка цена да ни ypеди с pycки реактори, pycки газопровод и pycко марионетно правителство.

2024.02.23 | 12:21

13
Поне ни дават нещо, Западът само гейове и наркомани ни е дал.
ха,ха,ха

2024.02.23 | 11:09

11
Атилке Проста, Русия иска да разкара такива като теб на всяка цена....ИБАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ...ЛЕЖАЛИ ПО ЗАТВОРИТЕ....
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФИНЕ

2024.02.23 | 11:07

9
ША ВА ИЗБИЯ ЕЙ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....И СЪМ ДУХАЛ НА НАЙ ГАДНИТЕ ЦИГАНИ 76 НАБОР.....МЯУУУУУ...ПРЪЦ............

Добави коментар

Водещи новини