Московски: До 3-4 г. БДЖ ще изглежда по съвсем друг начин

share

Държавата няма силни механизми, чрез които да може да овладее цените на горивата. Можем да се намесим единствено в частта акцизи и данъци, но акцизната политика се провежда съвместно с ЕС и това трябва да бъде съгласувано с Брюксел.

Това каза в сутрешния блок транспортният министър Ивайло Московски.

"Държавата може да създаде условия за алтернативен транспорт - железница, а в градски условия тролейбуси, трамваи и метро. Цената на билетите обаче ще се повиши дори и при електрическия транспорт, защото цената на петрола косвено се отразява и там, но повишението няма да е драстично", добави той.

Министърът съобщи, че е намерен механизъм и субсидията за БДЖ няма да бъде спряна. По думите на Московски реформата в железниците е в ход. В момента ръководството на холдинга работи по просрочване на задълженията. Московски изрази увереност, че до 3-4 години дружеството ще изглежда по съвсем друг начин. Той съобщи още, че се работи по подмяна на подвижния състав на железниците и предстоят ремонти на някои гари в страната. Ивайло Московски оцени софийското метро като "уникален проект". Според министъра е нормално заради по-високите цени на горивата да поскъпнат и шофьорските курсове. Той посочи, че възможностите за манипулации по време на изпит за шофьорска книжка са сведени до минимум.

Водещи новини

Още новини