Дренчев ("Възраждане"): Комисията за службите трябва да се ръководи от опозицията

Булфото (архив)
share

Изключително важно е Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения да бъде оглавена от опозицията. Това обяви на брифинг в парламента Николай Дренчев от "Възраждане".

В сряда депутатите промениха парламентарния правилник и премахнаха ротацията при определянето на председателското място в комисията, припомня БТА. Очакваше се председателското място да бъде заето от депутат от "Възраждане". Николай Дренчев коментира, че след отпадането на неговата кандидатура, другите две имена, за които се водят разговори, са на колегата му Ивайло Чорбов и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".  

Дренчев изрази притеснение от това, че комисията може бъде оглавена от кандидат на ДПС. От "Възраждане" вече коментираха промените в правилника и ги определиха като "класическа политическа лустрация".

"Ние не държим аз да председателствам комисията. За нас, което е важно, да е човек, който чистосърдечно ще се грижи за интересите на българския народ и най-важното да не е пряко подчинен на политическия интерес и директните политически разпореждания на вождовете от сглобката", заяви Дренчев.

Той каза, че вчера се е състояло редовно заседание на комисията. Аз пуснах писма до ДАНС, ДАР, ГДБОП и Главна дирекция "Гранична полиция" с молба да предоставят на комисията доклади във връзка с трафика на хора, лицата, които са ги организирали. Очакваме в близките дни да постъпи такава информация, добави той. По думите му комисията е последната бариера пред това съответните служби да злоупотребяват с правата на гражданите, от една страна, а от друга страна - симбиозата между изпълнителна и законодателна власт, да не овладеят тайните служби до степен те да служат като чадър на техните канали. 

Парламентът отне от "Възраждане" ръководството на комисията за службите

Ние трябва да направим всичко възможно тази комисия да бъде реален коректив, да следи работата на службите, така че те наистина да бъдат страж на българския народ, добави той. 

Водещи новини

Още новини