Министър Иванка Шалапатова с горещ коментар какво ще се случи с децата в семейството на убития Пейо Пеев

Кадър - БНТ
share

Децата са в спокойна среда. Съвременният начин е децата да са при близки и роднини, а не да бъдат давани в институции. Предстои да се вземе решение какво ще се случи с грижата за децата. Основната цел е да има най-малко сътресение в живота на децата. В момента никой компетентен орган не може да какво ще се случи. Това заяви в ефира на БНТ социалният министър Иванка Шалапатова по повод двете деца на  Габриела Славова-Пеева, задържана за убийството на съпруга си Пейо Пеев. 

Тя разказа и за случай на 14-годишно дете, което не е ходило на училище. "Няма пряка опасност за него, детето не иска да замине с родителите си за Бразилия, той има достатъчно роднини у нас. След като е упражнено насилие срещу него, се свиква т.нар. координационен център. Въпреки насоките на социалната служба, те визимат решени да го изведат и всичко ескалира на границата. Нашите деца са автономни личности и те имат своите права", каза още тя. 

Жестокото убийство на Пейо Пеев е било заснето от охранителни камери в района

Тя заяви, че работата на социалните работници е много важна, те трябва да бъдат подкрепени. "Динамиката на закона предполага много компетентна грижа. Хората в системата трябва да получават обучения, адекватно заплащане и нормална работна среда", каза още тя. 

За мен е важно не само да се увеличат възнагражденията, но и да бъде подобрена работната среда, да се инвестира в обучения, за да се взема винаги най-доброто и компетентно решение в интерес на детето, каза Шалапатова. 

Водещи новини

Още новини