Министър Шалапатова: Политиката за равенство на половете е приоритет на МТСП

  • 15 февруари 2024 14:20

  • 148
  • 1
Министър Шалапатова: Политиката за равенство на половете е приоритет на МТСП
© МТСП

„Разгръщането на политиката за равенство на половете е приоритет на Министерството на труда и социалната политика“, каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е по време на участието си в конференция под надслов "Силата на разнообразието: да променим стереотипите", организирана от сдружение "Дамски форум". Във форума участваха премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, еврокомисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали, представители на дипломатически мисии в България и на гражданския сектор.

Министър Шалапатова представи приоритетните области в Националната стратегия за равнопоставеност на жените и мъжете 2021-2030 г. „Сред най-важните цели е постигането на равнопоставеност на пазара на труда и даването на равни възможности за икономическа независимост. Без партньорството на гражданския сектор тази цел няма да може да бъде реализирана“ подчерта тя. Сред най-важните задачи тя очерта още намаляването на разликите в заплащането между половете, насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения. „Изключително важен приоритет е и борбата с насилието. За изпълнението му полагаме усилия да разгърнем палитрата от подкрепящи услуги към жените жертви на насилие“, каза министър Шалапатова. Сред приоритетните области в стратегията е и преодоляването на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.

Министърът на труда подчерта, че е необходимо да се даде достатъчно време за дебат за транспонирането на европейската Директива за участие на жените в бордовете на публичните компании с участието на работодателските и синдикалните организации. В Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е създадена работна група по темата с максимално широко представителство. Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е акцентира, че е „важно да разберем духа на директивата и да си отговорим на въпросите какво ще спечелим и каква ще бъде добавената стойност за българското общество от транспонирането на директивата“.

Тя добави, че през 2024 г. МТСП заедно с министерствата на иновациите и растежа и икономиката и индустрията ще отворят програми за финансиране на предприемачеството на млади хора, от които ще могат да с възползват и жени в уязвимо положение.

Последвайте канала на

Десислава Станева
148 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.15 | 17:27

1
Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини