Меглена Плугчиева: Няма достатъчно яснота какво сме подписали за влизането в Шенген

БНТ
share

Надявам се да има положителен ефект от този частичен Шенген, но важното за нас остава цялостното влизане в Шенген, и по сухпопътна граница, защото това е проблемът пред България. Това каза в предаването "Още от деня по БНТ бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Към България и Румъния изненадващо са наложени допълнителни пет условия, които включват засилване на контрола по границата с Турция, Сърбия и Румъния, изпращане на европейски контролни органи по нашите летища и непредвидени контролни проверки за наши граждани, кацащи в Австрия. Освен това - според Дъблинските споразумения има условие за по-бърза обработка на документите на експулсираните мигранти от страните членки на Шенген. Това означава, че ние ще бъдем да задължени да приемем тези мигранти и да ги настаняваме в наши центрове, заяви Плугчиева.

Обществото има нужда от ясна информация по темата, за да няма спекулации. Няма достатъчно яснота какво сме подписали, какви ангажименти сме поели, за да бъдат гражданите спокойни, добави тя.

Дискриманция ли е частичното влизане на България и Румъния в Шенген?

В отговор на въпрос бившият вицепремиер отбеляза, че не е привърженик на контрамерки срещу Австрия (която блокира пълноправното членство на България в Шенген – б. ред.), каквото предложение беше направено от българския бизнес.

Според нея решението да се търси с диалог, който обаче да е навременен.

Бизнесът ни има право да реагира. Политиците ни трябва да реагират и да се намери решение за проблемите на българския бизнес, подчерта Меглена Плугчиева.

Тя прогнозира, че България няма стане пълноправна членка на Шенгенското пространство до края на 2024 г.

Водещи новини

Още новини