Екатерина Михайлова: След ротацията кабинетът ще има още по-голяма подкрепа от ДПС

Нова
share

ДПС участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да има много по-голяма подкрепа. Те застанаха зад властта още в началото, когато Карадайъ и Пеевски гласуваха "за". Още следващите месеци ще видим какви сделки са постигнати. Това каза за "На фокус" по Нова тв юристът Екатерина Михайлова.

По думите ѝ ротацията ще се случи без сътресения. "Явно се постига съгласие между участниците в управлението. Председателят на парламента по всяка вероятност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно коалиционно правителство. Няма споразумение, но има изначална договорка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които трябва да бъдат изговаряни. Когато си в управление и имаш собствено мнозинство, по-лесно се вземат решения", подчерта експертът.

"Един конституционен съдия трябва да има 15 години юридически стаж и високи морални и професионални качества. Въпросът е какво разбираме под тези определения и дали избраните отговарят на критериите. Преценката е на излъчващите. Добре е да има друг ред на избор - предложения от професионални съсловни организации. Има поне няколко авторитетни, които са заявявали желание. Да се предложи набор от хора, които да се прегледат според биографиите им и накрая да се избере. И да има няколкостепенен избор", коментира тя.

Според нея е крайно време да се попълни съставът на Конституционния съд ."12 души не са много. Решенията се вземат с мнозинство от 7 души. В момента са 10 - той е на ръба на възможностите да функционира. КС се формира от НС, президент и съдебна власт. Идеята да има смяна в състава на този орган на всеки три години е, за да бъде попълван от трите части, така че да няма мнозинство от нито една от излъчващите институции", посочи Михайлова.

Конституционната комисия в НС допусна за изслушване тримата кандидати за членове на КС

Тя е работила и с двамата кандидати за конституционни съдии - Белазелков и Атанасова, но отказа да им даде оценка. "Преценката ще бъде на депутатите след изслушване на двамата. Едно е писаната биография, друго е когато останеш очи в очи с човека. Изборът изглежда предрешен", смята юристът.

Водещи новини

Още новини