Георгиев съветва Васил Терзиев как да осигури пари за ВиК

Булфото (архив)
share

Интересите на града са над всичко. Затова с грижа за София като общински съветник давам поредния добронамерен съвет на кмета Терзиев за това как да реши проблема с разплащането на проектите за ВиК инфраструктура. Това написа във фейсбук Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Ясно е, че по сметките на общината има пари, но за да се пренасочат трябва решение на общинския съвет. Който съвет не работи заради ината на ПП-ДБ-СС, които нямат и не могат да намерят мнозинство.  Затова ето две алтернативни решения, които сме прилагали десетки пъти:

Със заповед на кмета за корекции в бюджета да се прехвърлят средства и след това с решение на общинския съвет да бъде одобрена тази корекция. Така кметът ще може да плати до Нова година и ние ще одобрим корекциите след като съветът започне работа. Това е законосъобразното решение и сме го правили много пъти за различни проекти.

Терзиев иска заем от 38 млн. лв. за ключови проекти

Другият вариант е държавата да осигури оборотно финансиране по специалния ред за европейски проекти, изпълнявани от общините - както неведнъж е правено. Министерството на финансите и управляващия орган на съответната програма имат ключова роля и всички правомощия това да стане за няколко дни.

Това са две напълно постижими и възможни решения при неработещ заради ината на спечелилите изборите ПП-ДБ-СС.

И още един съвет - пак непоискан, но нали работя съветник - не използвайте големите инфраструктурни проекти за политическо изнудване.

София се нуждае от заявено политическо лидерство, с блъфове няма да стане.

Водещи новини

Още новини