Вигенин: Няма да видим повече Паметника на съветската армия

Кадър: БНТ
share

Случилото се със Свиленски днес по-скоро може да се нарече опит за насилие. Абсолютно ненужно действие е това, което наблюдаваме Паметника на съветската армия. Това показва начин, по който действа властта. Ние се опитахме да спрем тази гавра с историята. Входирали сме искания в съда. В момента цялата тази инсталация се демонтира незаконно. Това заяви зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

„Премиерът Денков се е опитал да отхвърли от себе си отговорността. Това, което се случва в момента е нарязване, а не демонтиране. Кранът, който е инсталиран там не може по адекватен начин да вдигне фигурите, за да ги премести. Вижда се, че се реже с флекс. Те ще бъдат складирани и никога повече няма да ги видим“, поясни бившият външен министър.

„БСП винаги е била принципна партия и никога не се е вълнувала какво би спечелила, а да погледнем на историята през призмата, която тя ни дава. БСП гледа по различен начин на историята. За нас е важно да пазим уроците на историята и този паметник е част от нашата история. Той ни припомня какво се е случило. Това е опит да направим така, че да съхрани спомена, за да не се повтаря историята“, подчерта Вигенин.

МВР ще охранява денонощно пространството около Паметника на съветската армия

„Не знам по какъв начин един паметник проектира руското влияние в България. Той е монтиран 1954 година“, каза още той.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

Водещи новини

Още новини