Гръцките медии за участието на Асен Василев във форум за транспортна свързаност в Солун

Булфото (архив)
share

Гръцките медии коментират участието на министъра на финансите Асен Василев на международния форум за транспортна свързаност на страните в Югоизточна Европа, който се провежда в Солун.

Министър Василев постави акцент на идеята магистралата, която свързва България и Гърция, да се продължи до Румъния през България. С тази магистрала се осъществява свързаност на българските пристанища към Средиземно море, подчерта българският министър.

Асен Василев в Солун: Истинската свързаност със Средиземно море може да стане факт до 5 години

В бюджета на България за този проект са заложени гаранции от 6 милиарда евро, а финансирането е от средства от Европейския съюз. Страните от Югоизточна Европа имат нужда от тази свързаност за развитие на търговията след войната в Украйна и събитията в Газа. Проектът ще бъде завършен до пет години по прогнози на българското правителство.

Тръбопроводът Бургас- Александруполис включва два участъка - един за суров нефт и един за нефтопродукти, поясни министър Василев. Този тръбопровод е геополитически много важен заради войната в Украйна.

Позицията на министър Василев е отразена от централните гръцки медии, предаде БНР.

На международния форум в Солун гръцкото министерство на търговския флот представи предложение за транспортен коридор от гръцките до българските пристанища към Румъния.

Водещи новини

Още новини