Божидар Божанов (ДБ) за дерогацията: Винаги сме били за това да не се облагодетелства "Лукойл"

Булфото, архив
share

Първо ще се запознаем с детайлите. През лятото имаше няколко консултативни съвета при премиера със служби и ресорните министерства. Те тогава изготвиха план, да видим докъде са, да видим възможен ли е срокът, който те предлагат. Ние от "Демократична България" винаги сме били за това да не се облагодетелства "Лукойл". Много отдавна сме настоявали и държавата да се върне контрола над пристанището в Росенец, и да бъде сменен представителя на държавата в "Лукойл", така че това да намалява влиянието им и изтичането на средства към Руската федерация, със сигурност е нещо, което подкрепяме". Така депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов коментира пред БНТ решението на ГЕРБ да внесе проект на решение за прекратяване на дерогацията на "Лукойл".

На въпрос дали парламентарната им група ще подкрепи решението, ако то крие опасност от вдигане на цените на горивата, той отговори: "Както и при машините, мерим риск. Ако е 1%, на практика опасност няма. Ако е 70%, е друг въпрос. В тези детайли е важно да не излизаме с бомбастични твърдения".

Подкрепа за това вече изявиха от ДПС.

Пеевски: Ще подкрепим ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас”

Божанов увери, че манипулиране на машините за гласуване не е възможно. Във вторник временната комисия за безопасността на машините изслуша ютюбъра Станислав Цанов, който разказа, че е искал да подготви видео за устройствата, след което е бил предупреден от Алексей Петров да не се занимава с темата. На заседанието бе обсъдено да се направи стрес тест на машините. Божанов обясни, че със сигурност няма време той да се проведе преди предстоящия вот на 29 октомври.

Станислав Цанов: Алексей Петров ми звънна леко подпийнал по "Телеграм", демонстрираше безлимитните си възможности

Депутатът се е запознал с данните на МРРБ, от които станаха видни скандални регистрации по настоящ адрес, при които стотици хора живеят в полето или в една къща или апартамент. "Този реален проблем променя гласа на хората, които живеят там. Те получават едни пришълци, които не живеят реално там, и те избират кмет вместо тях", коментира Божанов.

Той обясни, че контрол има - първо при регистрацията, а после - шест месеца преди изборите. "Хората, които участват в този контрол, да се заемат сериозно с тази проверка, защото понякога нещата изглеждат законни. Например представяме договор за наем, само че дали е проверено, че наемодателят е собственика на това място?", обясни депутатът и добави, че в момента тези проверки се правят ръчно, но ако има електронен регистър, те ще могат да стават автоматично.

Абсурдна неуредица с електронните рецепти

Относно влизането в сила на електронните рецепти, той коментира, че информационната кампания с лекарите е трябвало да е по-добра. Един от проблемите е, че ако докторът е изписал едно лекарство, фармацевтът не може да го замени по закон. "Електронната рецепта показва дефицитите на процеса, които ги е имало и преди, но са били заобикаляни. И на мен ми се е случвало фармацевт да ми каже, че няма това, което ми е предписано, и да отида в друга аптека. Но като го няма в три аптеки, вземаш заместител", коментира Божанов.

Водещи новини

Още новини