Срещата във Варна: България, Гърция и Румъния ще работят да настигнат по-развитите страни в Европа

Булфото
share

Основните теми, които обсъдихме, бяха свързани с развитието на транспорта, енергийната свързаност и дигиталната свързаност. Всички тези теми имат важен надрегионален аспект предвид това, което се случва в Украйна, а от два дни и в Израел. Европа не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и да се оказва зависима от външни фактори. Всички трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл на тази дума. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след тристранната си среща с премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку в резиденция „Евксиноград“ във Варна.

По думите на акад. Денков една от поставените цели на срещата е била да се намери онзи прагматичен подход, чрез който регионът не просто да настигне по-развитите страни в Европа, но и да бъде водещ в европейското семейство.

Денков e домакин на Тристранна среща с премиерите на Гърция и на Румъния

Той съобщи, че е била подписана декларация, в която се поема ангажиментът в следващите месеци да се работи „много активно“ за изготвянето на меморандум, в който да се изложат основните точки, по които да се търси развитие.

Част от задачите са по-краткосрочни, други ще изискват години, но за да имаме резултат, трябва да започнем още от днес, подчерта българският премиер.

Като основен акцент бе анонсирана регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. 

От своя страна Кириакос Мицотакис посочи, че Гърция има амбицията да играе централна роля в енергийната свързаност между страните в региона.

Премиерът на Румъния Йон-Марчел Чолаку изтъкна, че е важно да се изгради нов мост между Русе и Гюргево, както и да се увеличи капацитетът за плаване по р. Дунав.

По темата с присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство Чолаку заяви, че не е справедливо двете страни да бъдат „държани в ъгъла“ и то напълно необосновано. По думите му и България, и Румъния са в правото си да се присъединят към Шенген, тъй като и двете държави отдавна са изпълнили техническите изисквания.

Водещи новини

Още новини