Стефан Янев: Ракетите за Украйна може да се използват за терор над мирни граждани

Нова Нюз
share

В дебата се чуха много термини, които не отговарят на действителността. Терминът "дефект" означава едно, терминът "негодност" означава друго. "Негодност за използване" означава, че при проверката за евентуалното им използване ракетите са показали отклонение от стандартите. Дали те не могат да бъдат ремонтирани или подменени, е друга тема. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз лидерът на "Български възход", бивш служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев по повод решението на Народното събрание България да предостави зенитно-ракетни комплекси C-300 с отпаднала необходимост на Украйна.

Основното е, че не видях нито в дебата в Народното събрание, нито в решението на Министерски съвет да има условие към украинската страна за какво да ги използват. Това означава, че този тип ракета става ракета с недостатъчна точност, когато се използва по наземни цели, и когато се използва в градска среда, става оръжие за терор. Да не се окаже, че утре с тези ракети ще пострадат мирни граждани, заяви Янев.

Тук става въпрос и за имиджа на България, не само заради призива на Русия за преразглеждане на решението. По този казус България може да бъде осъдена по действащите международни договори, посочи бившият министър на отбраната.

Русия призова България да преразгледа решението си за ракетите за Украйна

По думите му, темите, свързани с модернизацията на армията, са закъснели с години. Цялата политическа класа е длъжник към Българската армия и към българския народ за ненавременно взети решения, отбеляза Стефан Янев.

Той съобщи, че от "Български възход" ще издигнат кандидати за кметове в почти всички областни градове. Достатъчно широко сме представени в цялата страна, посочи лидерът на партията

В отговор на въпрос Стефан Янев коментира, че шансовете на кандидата на партията за кмет на София арх. Виолета Комитова са много добри от гледна точка на нейната биография. Имаме екип, който е готов да седне и да управлява от първия ден, подчерта Янев.

Според него правителството "Денков-Габриел" не се справя с работата си.

Водещи новини

Още новини