Плевнелиев: България има какво да предложи на инвеститорите

share

"Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати",  каза президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от Лондонското Сити.

Държавният глава е на работно посещение във Великобритания.

Плевнелиев посочи, че в условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България е избегнала нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС. По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълни президентът.

Въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред, смята президентът. Той припомни, че страната реформира пенсионната система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор. "Но работим усилено, за да ги преодолеем", каза още Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа.

Продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища.

Според президента, огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област. Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България.

"Не искаме да сме зависими само от една тръба", коментира още държавният глава. Инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години.

"Перфектна макроикономическа картина на България" - такава е оценката на представителите на Лондонското Сити. Те посочиха, че параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж.

Според финансовите институции обаче са необходими повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност.

Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на „Българския енергиен холдинг” и Пристанище-Варна”, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.

Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Президентът получи и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия, съобщи БТВ.

Днес държавният глава ще посети информационно-технологичния клъстер „Tech City UK”, a вечерта ще се срещне с наши сънародници, работещи в Лондонското Сити.
 

Водещи новини

Още новини