От ГЕРБ скочиха на връщането на 20% ДДС за ресторантите

share

Няма как да подкрепим възстановяване на на ставките от 20% за ресторантьорството и за хотелиерския бизнес, поради факта, че сме поели ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем. Още повече такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без съгласуване с политическа партия ГЕРБ, за нас са абсолютно недопустими. Смятаме, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша , да се преразгледат решенията на бранша и чак тогава тепърва да се преценява дали трябва да бъдат вдигани някакви ставки. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова в Народното събрание.

Във връзка с изявлението на министър Василев от днес с повишаване на ставката на ДДС за ресторантьорски и хотелиерски услуги на 20%, от парламентарната група на ГЕРБ-СДС намираме за недопустимо липсата на диалог в конкретните предложени мерки. Г-н Василев, като финансов министър беше подкрепен от ПГ на ГЕРБ-СДС при приемането на бюджета за 2023 г., където голяма част от мерките във връзка с изсветляването на икономиката и повишаването на събирането на данъчни приходи в хазната, бяха подкрепени. Така че всякакъв друг вид мерки резки движения във връзка с повишаване на данъчни ставки, не е обсъдено аргументирано с ПГ на ГЕРБ-СДС и няма да бъде подкрепено на този етап, уточни Александър Иванов .

Той добави, че това ще окаже голямо влияние и върху бизнеса, потребителите и възможността за конкурентноспособност на българския хотелиерски и ресторантьорски бизнес.

Увеличаването на ДДС-то за заведенията е равно на съкращаване на работници и затваряне на бизнеси*

Любен Дилов коментира, че специално хотелиерския бизнес е демонстрирал желание за диалог и са направили доста предложения за изсветляване. „Смятам, че много прибързано се отхвърля идеята, която предложиха за въвеждане на патентен данък. Това е един от инструментите, които могат да направят диференциацията между различния вид ресторанти и заведения, което в момента общото законодателство не прави. Смятаме, че тази тема се нуждае от повече диалог“.

Водещи новини

Още новини