Ивайло Мирчев: България няма излишни ПВО комплекси

share

България няма много излишни ПВО комплекси. Експерти от МО трябва да кажат дали имаме такива, които са дефектни, което може да бъде предоставено.  Трябва да видим какво иска Украйна и какво можем да дададем. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев в кулоарите на парламента. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14461

Той отбеляза, че комплексите С-200 и С-300 няма да бъдат давани на Украйна, защото гарантират националната ни сигурност. 

Той коментира и евентуалното разполагане на многонационална бойна група в района на Ямбол. 

Вчера изслушахме министъра на отбраната. Той каза много ясно, че това не е нещо спешно, което трябва да се случи. То ще се случи през 2025-2026 г., няма никакви притеснения по отношения на евентуална базаа в Ямбол. Нито е ясно какъв ще бъде комплексът, нито е определено дали ще е точно там. Става дума за предварителна информация, обясни депутатът. 

При положение, че на 300 км от нас има война, има опасност за националната ни сигурност. Ние трябва да направим така, че на никой да не му хрумва, например, както правят руснаците в момента - да бъдат в икономическата зона на България над един месец. Единственото, което правят е да притесняват търговския трафик и да демонстрират излишна сила. Ние трябва да бъдем достатъчно силни, за да можем да защитим страната си. Това става с придобиването на ново въоръжение, което смятаме да бъде акцент през следващите месеци, посочи Мирчев.  

По думите му най-лесният начин за деескалация на напрежението е Русия да се изтегли от Черно море и от всички територии на Украйна, които вече е взела. И добави, че България трябва да бъде силна, "да изпозлваме помощта на западните ни партньори и да имаме достатъчно оръжия, за да може на никой да не му хрумне в окономическата зона на България да прави каквото си поиска". 

Тагарев разкри има ли опасност от руски военни действия на територията на България

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14461

Водещи новини

Още новини