Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

Novini.bg
share

Депутатите да обсъдят на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта, предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС) за тази седмица. 

Измененията предвиждат обединяване на мерките за субсидирана заетост на безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда. Въвеждат се ментори - работници или служители от предприятието, които да подпомагат адаптацията на наетия безработен от групите в неравностойно положение. Същевременно тези групи са прецизирани и включват безработни хора - родители (осиновители) с деца до 4-годишна възраст, както и безработни над 55-годишна възраст (досега групата бе над 50-годишна възраст).  

Утре е първата сряда от този месец, в която има пленарно заседание, и съгласно правилника на НС парламентарните групи могат да предлагат точки за включване в дневния ред, които се разглеждат по същество. 

Предложения за тази сряда са постъпили от три парламентарни групи. От ПГ на „Възраждане“ предлагат депутатите да разгледат на първо четене внесения от партията законопроект за изменение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, от ПГ на "БСП за България" - предложените от левицата промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а от ПГ на „Има такъв народ“ - внесени от тях промени в Закона за съдебната власт.

Правната комисия прие на второ четене проекта на Закон за противодействие на корупцията

В проектопрограмата за седмицата са включени още промени в състава на постоянни комисии и проекторешение за освобождаване и избиране на секретар на Народното събрание. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предлага Петър Николов да бъде избран за заместник-председател, а Любен Дилов за член на Комисията по културата и медиите на НС. Друго проекторешение предвижда Йордан Кръстанов да смени Любен Дилов като член на Комисията по политиките за българите извън страната. Предлага се Десислава Трифонова да бъде избрана за секретар на 49-ото НС на мястото на Тома Биков, който стана председател на Комисията по културата и медиите. 

В проектопрограмата за седмицата е второто четене на изменения в Закона за достъп до обществена информация, както и първото четене на промени в Закона за пътищата, в Закона за насърчаване на инвестициите и на два законопроекта за изменение на Закона за българското гражданство. Предвижда се още депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, в Закона за управление на агрохранителната верига, в Закона за авторското право и сродните му права и в Закона за предучилищното и училищното образование. 

В дневния ред е и първото четене на законопроект за българския език. В петък е предвиден редовен парламентарен контрол. 

Водещи новини

Още новини