Нинова: Не само дъждът е причина за наводненията

Кадър: БТВ
share

Това е като филм на ужасите. Едно и също нещо се повтаря с един и същи резултат. Това вече трябва да спре. Тези наводнения не са само по вина на дъжда. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV председателят на БСП Корнелия Нинова по повод наводненията по Южното Черноморие.

Тя добави, че природата не може да бъде спряна, но открои четири проблема, които са „спомогнали“ за трагедията в Бургаско – язовирите, реките, горите и кражбите.

Днес министър-председателят Николай Денков призна в парламента, че два язовира над Царево са прелели. В България има над 6800 язовира, от които над 4000 са общински, обаче общините нямат средства да ги поддържат. Има и такива, за които не се знае кой пък трябва да ги поддържа. Необходим е контрол над язовирите, защото сега се раздават на концесии на частници, които само искат да трупат пари от тях, коментира Нинова.

По думите ѝ 315 речни корита са за почистване, като до края на годината държавата е финансирала почистването на едва 10. Сред другите проблеми Нинова изтъкна още безконтролната сеч на горите и като цяло корупцията в държавата.

Феноменът "Омега" е главният виновник за наводненията по Южното Черноморие

„Ето защо ние предлагаме законодателни промени още от януари 2022 г. Все още нито един от тези закони не е мръднал, затова пак ще ги внеса в Народното събрание“, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя посочи още, че БСП е готова да подкрепи онези закони, които са важни за България – Шенген и ПВУ.

Това, което е разумно за европейското развитие на България, ще го подкрепим. Имаме резерви към Закона за КПКОНПИ, защото там спорът е как да си разделят властта в сглобката, каза тя.

На въпрос за военния конфликт в Украйна, Нинова смята, че и двете замесени страни „помпат войната“, и за пореден път призова да се търси мирен изход.

Водещи новини

Още новини