Цветанов: Атентатът в Бургас е подготвен извън България

Булфото
share

Полагаме максимални усилия да разкрием самоличността на атентатора и всичко свързано с него. Терористичният акт е подготвен извън пределите на България.

Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Има и други хора, които са участвали в подготовката и реализирането на взрива в Бургас, но цялата информация на този етап не може публично да бъде оповестена от властите. Имаме оперативна информация за предполагаемите версии за това откъде идва атентаторът, каква е националността му, но трябва да изчакаме официалните версии", добави той.

"Вярвам, че организаторите на терористичния акт ще бъдат разкрити. Работим с водещите специални служби в света. При разговорите на премиера Бойко Борисов във Великобритания е станало ясно, че може да получим помощ в разследването от британски експерти", посочи вътрешният министър.

Попитан как ще коментира изказването на бившия шеф на ДАНС и настоящ началник на кабинета на държавния глава Цветлин Йовчев, според когото държавата има сериозен проблем с националната сигурност, Цветан Цветанов заяви: "Не съм го гледал на живо, но по-късно прочетох думите му. Ако наистина това е бил акцент в изказването му, аз смятам, че не е коректно от негова страна. Освен това той е и бивш председател на ДАНС".

"Трябва да оптимизираме наличния ресурс в службите, а не веднага да искаме по-голям бюджет. Това е чувствителна тема за обществото. Ще започне да се говори за полицейщина и т.н.", каза Цветанов. По думите му всички мерки, които предприема МВР, са с цел осигуряване сигурността на гражданите.

Вицепремиерът беше дошъл за интервюто с голямата си дъщеря Гергана. 17-годишното момиче обясни, че все още не е ходила сама на море. Попитана дали ухажорите й са респектирани от името на баща й, тийнейджърката уклончиво отговори, че се познава с тях отдавна.

От държавната медия бяха докарали ансамбъл "Българе". Изненадата повиши тонуса на вътрешния министър и заедно с интервюиращите изкараха едно хоро.

Водещи новини

Още новини