Министър Хинков: Категориите за телесна повреда са ясно разписани в НК, но страданието и психическите последици не могат да се измерят

Булфото (архив)
share

Категориите за лека, средна и тежка повреда са ясно разписани в Наказателния кодекс, но страданието и психическите последици не могат да се измерят, каза пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Членовете на комисията ще изслушат министър Хинков за наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и за спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

Стандартите имат отношение към съдебната медицина, а това е въпрос на съда, каза още той. Решението на съдията е комплексно, той взема всички съображения, които не могат да влязат във всички стандарти и да бъдат операционализирани. В отговор на въпрос дали трябва по-ясно да се разпишат категориите за лека, средна и тежка увреда министър Хинков каза, че те са разписани достатъчно добре, но „въпросът е, че съдията събира всички останали факти около извършеното престъпление, преценява жестокостта, с която е извършено, което не може да бъде операционализирано“, предаде БТА.

НС прие на първо четене по-сурови наказания в НК при домашно насилие

Не може да се измери жестокостта на едно престъпление, допълни той.  Това, което прави съдебният лекар, е да прецени фактите по отношение на телесните повреди и там има доста ясни показания за това какво е лека, средна и тежка повреда и те са в Наказателния кодекс, допълни той.

В отговор на въпрос дали съдебният лекар неправомерно е отстранен от поста си, министър Хинков каза, че според него „го е отнесъл, но нека да стане така, че да се види, че все пак има някаква реакция“. Ако е било формално заключението му, ако то не е довело до решение от страна на съдията за това да вземе предвид порезните рани, може би временно е бил отстранен.

Принципно това не е проблем на медицината, а това е престъпление, за което съдията преценява комплексността му и какво е нанесло на жертвата. Страданието и психичните последици не могат да бъдат измерени, каза още той. По думите му това са неща, които касаят не само медицината, а и съда, касаят оценката, която само съдията може да направи. Съдията е този, който трябва накрая да каже какъв е видът на увредата, добави министър Хинков.   

Водещи новини

Още новини