Министър Гвоздейков: Железниците ни са в окаяно състояние, наемаме модерни влакове

Кадър: БТВ
share

Бюджетни средства за наем на четири модерни влакови композиции ще поиска да бъдат заложени в бюджета за догодина транспортният министър Георги Гвоздейков. Новината обяви самият той в предаването „Лице в лице” по БТВ.

„Исках да погледнем напред, като транспортна услуга. Истината е, че не видях нищо различно от последните 30 години в БДЖ. Това е недопустимо. При положение, че толкова години се опитваме да наваксаме, времето и пространството, които ни делят от модерния транспорт, са големи. Всичко е въпрос на воля и желание”, посочи той

„В един момент ще трябва да стигаме от София до Бургас за 3,5 часа и да ни е комфортно. Сега е моментът да направим един плавен преход от нищо към бъдещето. Най-елементарното нещо е да направим проучване за наемането на модерни влакове за удобството на българските граждани, което не е толкова скъпо”, подчерта транспортният министър.

БДЖ пуска два допълнителни нощни влака до Бургас

„Възложих да ми намерят в най-спешен порядък да ми намерят 4 модерни влака, които да обслужват двете експресни направления. Ние купуваме по ПВУ, но ще дойде най-рано 2026 г. Но искаме да покажем на българските граждани, че работим в тази насока. Трябва да имаме ясен план и визия към какво се стремим. Нашите железници се намират в окаяно състояние и трябва да предприемем спешни мерки. Ние не разполагаме с нещо, което може да подобри условията към момента”, каза министър Гвоздейков.

Той коментира и отлагането на поръчката на медицинските хеликоптери: „Става въпрос не за правене на ината, а за процедурни правила, които не се спазват. Има правила, които не са спазени и затова са спрени поръчките. Искаме да изчистим тези нередности. Този проект ще се случи. Първият хеликоптер ще дойде в началото на декември месец. Процедурата е в ход. Във връзка сме в производителя. Шестте пилота заминават за обучение в Италия, както и инженерите, които ще ги поддържат. Не може да стане веднага, трябва да извървим стъпките по изграждане на тази система”, поясни министър Георги Гвоздейков.

Водещи новини

Още новини