Министър Гвоздейков: Скоро ще стигаме от София до Пловдив само за час

  • 26 септември 2023 12:26

  • 1448
  • 3
Министър Гвоздейков: Скоро ще стигаме от София до Пловдив само за час
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Надявам се до 2027 г., когато трябва да бъдат завършени всички проекти по направлението София – Пловдив, българските граждани да могат да пътуват нормално, комфортно и спокойно за по-малко от час разстоянието от 150 км.

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника. Според него това ще допринесе много за подобряване на свързаността в България, за подобряване на условията за бизнес, повишаване на показателите за по-добра икономика и като цяло за по-модерен живот.

Гвоздейков инспектира работата и напредъка в строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец в района на град Костенец. Министърът се запозна и със строителните дейности на един от тунелите по новото трасе, чието прокопаване приключи преди дни.

Тунелът е с дължина 579 м и е изпълнен по нов австрийски тунелен метод. Железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас.

Стойността на целия проект от Елин Пелин до Костенец е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.   

Железопътният транспортът е с огромен потенциал в Европа и света, тъй като е един от най-екологичните транспорти, които тепърва ще търпят развитие, включително иновативно, отбеляза още министър Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника.

Министър Гвоздейков ще провери строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец

„Надяваме се в България да не изоставаме много от Европа и света. Приоритизиране този отрасъл и ще направим всичко възможно да няма забавяне на проектите“, посочи той, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1448 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
МИЛА Браво! Мила

2023.09.26 | 19:26

3
Тъпотии !!!
МИЛА Браво! Мила

2023.09.26 | 19:26

2
С летящи коли по въздуха

2023.09.26 | 12:36

1
Това го слушам от времето на Живков.Китай за 30г. от 60км/ч достига да 470км/ч а ние от 160км/ч до 60км/ч. С крадене и корупция не се прави техническа революция. Няма да се случи и при вас.

Добави коментар

Водещи новини