Симеон Дянков: Искам българите да живеят много по - добре

Булфото
share

Няма да намалим ДДС - то догодина, категоричен бе в ефира на БТВ вицепрезидентът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той поясни, че сега правителството си е поставило за цел да бъдат увеличени пенсиите и минималната работна заплата.

"Анализираме главно пенсиите, защото с новия модел на заплащане, който влиза в сила от този месец, се оказва, че заплатите в държавния сектор и администрациите ще скочат още сега с около 20 процента. Окончателните разчети ще ги имаме до десет дни за министерство по министерство. Но пак казвам, че заплатите в администрацията ще надскочат ръста на инфлацията. От август заплатите ще скочат с 20%, а комулативно за тези три години от управлението на ГЕРБ с около 30-35 процента", каза Дянков.

По - думите му, целта на правителството е доходите на хората да бъдат много по - високи и българите да живеят по - добре.

Дянков поясни, че  не е привърженик на коледните добавки. "Те са еднократно нещо и не променят принципа на заплащането. Аз съм привърженик на идеята да се вдигнат от следващата година пенсиите на всички с малко по-голям процент, отколкото иначе би било", каза министърът. 

Вицепремиерът заяви също така, че бюджетите на министерствата няма да бъдат променяни догодина и те ще останат същите, каквито са тази година.

Водещи новини

Още новини