Борисов за напрежението в Москва: Това е изключително опасно, „Вагнер“ почна сваляне на военното командване. Отговори и на ПП-ДБ

Булфото (архив)
share

Започна националното съвещание във Велико Търново с участието на общински кметове на ГЕРБ, областни координатори, депутати и Изпълнителната комисия на партията. 

Ние сме най-прогнозируемата европейска партия в България. Така започна речта си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред кметовете. Това е гражданска вълна, метеж и изключително опасно. Така коментира настоящата ситуация в Русия с частната армия - "Вагнер". „Вагнер“ почна сваляне на военното командване на руската армия, като взеха контрола над град Ростов на Дон. Те вече са във Воронеж, на 500 км от Москва. Там, както и в цялата Московска област, бе обявен "извънреден режим".

"Помня, когато влизахме в Кюстендил, Видин, местните организации ме молеха да не говоря срещу Путин, Русия, защото българите не обичат войната. Защото имаме отношение към Русия. Аз тогава ви казах: Докато нямаше война, ние сме водили най балансираната политика. В момента, в който Руската федерция нападна Украйна, ние имаме само едно място и това е на страната на евроаталнатическата общност и не можем да подкрепим агресията. Много хора от партията ни упрекнаха. Що е то частна армия която напада и убива украински граждани, едновременно с руската армия. Когато това стана факт, нашата партия постави украинското знаме в централа, което стои и до ден днешен. Колко повече беше рисковано това, защото проруските сили възмажаха, ние още по силно затвърждавахме нашето членство в Европа", заяви Бойко Борисов.

Той призова нашите служби да са много внимателно и да следят ситуацията в Русия. 

Няма град, в който ГЕРБ да не е направил нещо хубаво. За София даже ще ми отнеме повече от час да говоря, заяви Борисов. 

По темата за условията на ПП, Борисов коментира: Те си назначават министрите, зам. министрите, без изобщо да ни питат. Но те си ги назначават, защото химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всички, без това никъде да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия. Ами да си направим спарзумение като в Германия - няколко стотин страници. 

Борисов възмутено разказа за разговор с министъра на спорта Димитър Илиев от ПП, който признал, че обещал на дипломната си ръководителка да я назначи за заместник. 

Десислава Атанасова коментира поставените въпроси и ултиматум от ПП-ДБ от вчера. Тя заяви, че спазват ангажиментите си. 

"От вчера се появяват някакви ултиматуми. Длъжна съм да кажа, че ние спазваме вече обявената обща законодателна програма. Държа да кажа, че тя е в 25 точки, поели сме ангажимент", заяви Атанасова. 

Очаква се ГЕРБ да съобщят решението си по поставените въпроси от ПП-ДБ

"Напускането, липсата на разговор и липсата на диалог не е връщане на парламентаризма. Искаме диалог и яснота как ще работим заедно и дали ще работим заедно. Ултиматумите и условията за нас са част от една игра. Ние в подобни неща не участваме", заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ. 

В петък от ПП-ДП настояха писмено да бъде потвърдена подкрепата за договорената между първите две формации законодателна програма. Вчера Кирил Петков постави седем условия на ГЕРБ, за да продължи реформаторската програма. Сред тях са пътна карта за съдебната реформа, общ проектозакон за антикорупционната комисия, преработване на Изборния кодекс и синхрон в определянето на регулаторните органи.

Водещи новини

Още новини