СОС: Част от общински имот с площ от 2,5 дка за игрища ще бъде предоставен на Българската федерация по петанк

Novini.bg/ Canva
share

Част от общински имот с площ от 2,5 дка за игрища ще бъде предоставен на Българската федерация по петанк, заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев по повод отпадането на доклад от заседанието на СОС утре относно отдаването на имот на федерацията по петанк.

„С наближаването на местните изборите започват провокациите от кандидати за евтина слава. Тази сутрин разбрах за създадено напрежение у граждани от кв. „Хиподрума" заради предложение от Българската федерация по петанк за предоставяне на част от общински имот за оформяне на игрища и тренировки", посочва Георгиев в позиция по медиите. Той подчертава, че общински съветници от всички политически групи в СОС са подкрепили молбата на федерацията - ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Демократична България", и "Патриоти за София".

Да спортуваме през лятото: В София осигуриха безплатни занимания за децата

"Твърденията, че ще предоставим на федерацията 13 дка са откровена спекулация", заявява Георгиев. Той пояснява, че искането е за предоставяне на 2,5 дка, а в проекта за решение, както е по закон, е описан актът за общинска собственост, такъв, какъвто е.  За да прекратим манипулациите с колегите-вносители от всички партии се срещнахме с граждани от квартала, отбелязва Георги Георгиев.

Той е поискал от председателите на комисии да отложат доклада, а другата сряда с гражданите ще бъде проведена среща в парка, за да обсъдят, както конкретното предложение, така и тяхното искане за футболни игрища.

"София е европейска столица, в която всички трябва да живеят в разбирателство и едновременно с възможности за спорт и активен начин на живот", коментира Георгиев.

По-рано днес "Спаси София" публикуваха пост в страницата си във Фейсбук, в който определят доклада като "скандален", тъй като според тях "вместо комбинирано спортно игрище с безплатен достъп, управлявано от Общината, както настояват гражданите, предоставят огромен терен от 13 500 кв. м. на федерацията по петанк". От "Спаси София" са на мнение, че това е "чиста далавера и присвояване на общински парк". Според тях стандартното игрище за петанк е около 100 кв.м., но "имотът който се подарява е с площ 13 500 кв. м."
 Те посочват още, че "мотивираното предложение" е постъпило в СОС само преди седмица, а вече се гласува. От "Спаси София" се обявяват против приватизацията, заграбването и застрояването на парка и настояват вносителят му, председателят на СОС Георги Георгиев, да изтегли доклада.

Водещи новини

Още новини