Меглена Кунева: Новият ни еврокомисар може да получи съвсем различен ресор

Булфото (архив)
share

Важно е да имаме еврокомисар, заяви пред БНР Меглена Кунева - първият български еврокомисар. 

"Процедурата е ясна. Нито за момент не е имало колебания и въпроси около това дали трябва или не България да бъде представена с еврокомисар в ЕК. Това е наше право, наше задължение. Освен това носи много голяма политическа тежест".

Тя припомни, че най-важните европейски решения се взимат в присъствието и с участието на национални политици, които могат да дадат нюанса на мисленето в една или друга държава. По думите ѝ никой друг, освен ЕК, не дава законодателни предложения. 

ЕК ще поиска официално от България да номинира нов еврокомисар

Според Кунева, необходимостта страната да има правителство е накарало Мария Габриел да направи тази крачка. По думите й паралелно с това вероятно са текли разговори за това кой ще поеме нейната позиция:  "Тук трябва да имаме предвид няколко ограничения. Първо - балансът в ЕК мъже - жени. Второ - принадлежността към политическото семейство. Това е въпрос на сложни баланси. Може би ще се търси сходен профил. Въпреки че не съм много сигурна ПП към кое политическо семейство се числи. Вероятно е Урсула фон дер Лайен да поиска да се запази този политически баланс. Може и да е комисар, който да не принадлежи към нито едно политическо семейство". 

В момента, в който един комисар не може да изпълнява задълженията си, веднага се преразпределя ресорът му, обясни Меглена Кунева. Не съм сигурна дали ще се даде същия ресор, може да се даде нещо съвсем различно, предположи тя и обясни, че това е в прерогативите на председателя на ЕК. Според нея е възможно да се поискат и две кандидатури. 

България трябва да направи първо своите сондажи, като се търси най-подходящата кандидатура. Ще се търси нещо, с което всички групи да бъдат съгласни, смята Кунева. 

Водещи новини

Още новини