Мария Габриел към хората, с които е работила като еврокомисар: Благодаря Ви, за мен бе чест!

  • 16 май 2023 16:39

  • 2640
  • 5
Мария Габриел към хората, с които е работила като еврокомисар: Благодаря Ви, за мен бе чест!
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, действах отговорно и лоялно към договорите за ЕС и конституционния ред на Република България. Спазих разпоредбите на договорите и на Кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия. Благодаря на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за съвместната работа и за лидерството. Благодаря на всички еврокомисари, евродепутати и членове на Съвета на ЕС за подкрепата и доверието. Благодаря и на генералните дирекции, ръководени от Themis Christophidou, Marc Lemaitre и Stephen Quest и на екипа ми за отдадеността и усърдната работа през изминалите години. Благодаря на всички партньори, с които сме работили заедно в сферата на образованието, иновациите, науката, културата, спорта и младежта – преподаватели в началното, средното и висшето образование, ректори на университети, директори на училища, представители на иновационната екосистема, учени, предприемачи, жени иноватори, млади хора, спортисти, студенти и ученици, културни дейци, творци и много други!" Това написа кандидат за министър-председател, номиниран от ГЕРБ-СДС Мария Габриел благодари на колегите си от Европейския парламент и всички, с които е работила като еврокомисар за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. 

"Благодаря и за вдъхновяващите срещи с всички млади хора по време на работните ми посещения като комисар. Благодаря за енергията, визията и идеите! Благодаря на всички на европейско, национално и регионално равнище за това, че през тези 3 години и половина и сме градили иновативна и творческа Европа на талантите! В сърцето на тази Европа са научните изследвания, иновациите, образованието, културата и младежта", изброява тя.

"За мен бе чест и отговорност да отговарям за този всеобхватен ресор. Стъпих на най-бързата писта, защото скоростният технологичен напредък задаваше темпото, от което не исках Европа да изостава. Настроихме часовника да отброява и така постигнахме много с личностите, лидерите и гражданите, които срещнах по време на своите 2076 работни срещи и 1111 конференции и събития", пише още Габриел.

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар

"Европа – лидер в науката и иновациите, има нужда от таланти, знания и умения. Ключова тук е ролята на образованието. Работихме активно за превръщане на Европейското пространство за образование в реалност до 2025 г. и представихме редица инициативи:

Новата програма „Еразъм +“ (2021-2027г.) с най-големия в историята бюджет – 28 милиарда евро. Това е най-емблематичната програма на ЕС и европейска история на успеха. Над 13 милиона души са се възползвали от възможностите на „Еразъм +“ от 1987 година досега. Факт е, че днес програмата е по-достъпна, приобщаваща, зелена и цифрова. Новостите на „Еразъм +“ и историческият бюджет ще продължат да променят за добро живота на милиони хора. https://erasmus-plus.ec.europa.eu

Европейската стратегия за университетите:

- Основна цел: създаване на 60 европейски университетски алианси с повече от 500 висши учебни заведения до средата на 2024 г. Инициативата ще обхване 10% от висшите учебни заведения в ЕС. През 2022 г. Европейските университетски алианси вече достигнаха 44, като в тях участват 340 висши учебни заведения от 31 държави. https://education.ec.europa.eu/…/communication-european…

- Разработването на съвместен европейски знак за образователна степен и правен статут за европейските алианси в областта на висшето образование. Селекционирани бяха 10 пилотни проекта, които ще тестват тези две инициативи.

- Новото мобилно приложение „Еразъм +“ и европейската студентска карта, с която въвеждаме уникален европейски студентски идентификатор, който ще стане достъпен за всички студенти до средата на 2024 г. https://erasmusapp.eu

Препоръката към Съвета на ЕС „Пътища към успеха в училище“. Инициативата очертава конкретни мерки за справяне с преждевременното напускане на училище и подобряване на резултатите в основни умения като четене, математика и природни науки

Ева Майдел е спрягана за евентуален наследник на Мария Габриел в ЕК

Ролята на учителите като определящ фактор за успеха на усилията ни за постигане на качествено и приобщаващо образование:

- Учителските академии по програма „Еразъм +“ са вече 27, с което надхвърлихме първоначалната си цел.

- Със създадената от мен Европейска награда за иновативно преподаване признаваме труда на учителите, иновативните преподавателски практики и постиженията на европейски учители и училища. https://innovative-teaching-award.ec.europa.eu/index_en

Качествените инвестиции в образованието и обучението: На 19 октомври 2022 г. представихме доклада на експертната група на ЕК за качествени инвестиции в образованието и обучението, който се съсредоточава върху четири ключови области: учители, образователна инфраструктура, цифрово образование и приобщаване. Следващата стъпка е създаването на „Лаборатория за обучение“, чиято е да насърчи използването на практики за оценка на образователната политика.

Плана за действие в областта на цифровото образование

https://education.ec.europa.eu/…/digital…/action-plan

- Организирах първия по рода си Европейски форум за цифрово образование – послание за ангажимент чрез обединени ресурси и усилия.

- Представих пакет от препоръки към държавите членки за подобряване цифровите умения в сферата на образованието. С тях поставяме фокус върху ключовите фактори, допринасящи за успеха на цифровото образование и начините за подобряване на цифровите умения на преподаватели и ученици.

- Създадохме и насоки за преподавателите за справяне чрез образование и обучение с предизвикателства като борбата с дезинформацията и насърчаването на цифровата грамотност и използването на изкуствения интелект в училище.

- Вярвайки в потенциала на сектора на цифровото образование (EdTech), стартирах и на европейско ниво въпроса за тяхната важност.

Образованието и иновациите вървят ръка за ръка. Един от приоритетите ми като еврокомисар бе изграждането на паневропейска иновационна екосистема, в центъра на която са европейските граждани и таланти, новаторите, предприемачите, регионите и местните власти, академичните среди.

Гордост за мен е, че за първи път от 2011 година насам, Европа има нова стратегия в сферата на иновациите в лицето на новата европейска иновационна програма, която представих през юли 2022 година. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/new-european… . Целта е една – да изведе Европа на водещо място на световната сцена на иновациите в новата вълна от дълбоко технологични иновации. Програмата се основава на конкурентните предимства на Европа: водеща роля в науката, силна индустриална база в сектори с физически компонент и резерв от таланти в областта на инженерството. Програмата има 5 основни измерения, за които са предложени 25 конкретни действия. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/new-european…

- Подобряване достъпа до рисков капитал

- Създаване на рамкови условия в подкрепа на високотехнологичните иновации като експериментални и „живи лаборатории“.

- Укрепване на иновационните екосистеми във всички европейски региони

- Обучение и привличане на таланти

- Подкрепата за държавите членки при прилагането на мерки в областта на иновациите

Президентката на Жени-ПЕС: Мария Габриел може да състави правителство в България!

Регионалните иновационни екосистеми и стартъп селата са в основата на създаването на европейската иновационна екосистема. Ето защо с новата иновационна програма инвестираме в създаването на 100 регионални иновационни долини.

Ключова за новата иновационна програма е и инициативата за обучение на 1 милион таланти в „дълбоките технологии“ до 2025 г. https://www.eitdeeptechtalent.eu/the-initiative/… . Тя ще предостави обучения в дълбокотехнологични области, като например авангардни материали, изкуствен интелект, биотехнологии, роботика. През март стартирахме и новата платформа за таланти в „дълбоките технологии“, в която всеки може да намери информация, контакти, възможности за финансиране и кариерно развитие. https://euraxess.ec.europa.eu/…/innovation-talent-platform… . Новата европейска иновационна програма ще утвърди Европа като лидер в иновациите и привлекателно място, където най-добрите таланти работят с най-добрите компании и създават революционни иновативни решения.

Първите по рода си „Дни на европейските иновации“ организирахме с екипа ми в Силициевата долина през март тази година. Бях заедно с делегация от 50 представители на европейски компании, ректори на университети, кметове, инвеститори, стартъпи. Основна цел на „Дните на европейските иновации“ бе да привлечем инвеститори и таланти за развитието на европейската иновационна екосистема.

През 2021 създадохме Европейския иновационен съвет – европейската „фабрика за еднорози“. Целта е да помогне на талантливите иноватори и техните иновации да излязат на световната сцена, предоставяйки им достъп до иновационната екосистема не само в Европа, но и извън нея. Според първите решения за дялови инвестиции по Фонда на ЕИС, 35 европейски компании ще получат финансиране на стойност от 190 милиона евро.

Представих и инициативата „Партньорства за регионални иновации“, с която адресираме две основни предизвикателства в иновационната екосистема на Европа – фрагментираността на инструментите за финансиране и недостатъчната свързаност между регионалните и местните участници в иновациите.

Организирах и първата по рода си среща на върха „Образование и иновации“, в която се включиха над 1000 представители на академичните среди и частния сектор, ректори, иноватори и научни изследователи от цяла Европа за дискусии на тема ролята на образованието за създаването на иновационна екосистема, подкрепяща творчеството, новаторството и предприемачеството.

Създаденият по моя инициатива форум “Startup Village” е движение, което обединява иноватори от всички региони на Европа. Той е платформа за обмен на знания и опит, насърчаваща иновациите в регионите. Целта е да превърне предизвикателствата, свързани с достъпа до образование, инфраструктура и услуги, във възможности.

Инициативата „Европейски иновационен кампус“ стартирахме в Ница, а изданието тази година ще се проведе в София. Една обща цел е ключова – регионите да поемат водеща роля в европейската иновационна екосистема.

Две са водещите ни награди в иновациите: наградата “Европейска столица на иновациите” (iCapital) и Европейската награда за жени иноватори, с която ежегодно отличаваме най-талантливите жени предприемачи, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара.

През януари 2023 г. представих и „Кампуса на ЕИТ“ – нова онлайн платформа за образователни курсове, която улеснява достъпа до обучение в сферата на иновациите и предприемачеството. https://eit-virtualcampus.eu

Таланти, иновации, върхови постижения – всичко това без културата би загубило от движещата си сила и дух. Културата е душата на Европа. Тя е нашето ДНК, сила и вдъхновение. Какво постигнахме в сектора на културата и творчеството до момента?

Новата програма „Творческа Европа“ (2021-2027г.) е с най-силния досега бюджет (60% увеличение) – 2.4 милиарда евро в подкрепа на културата и творчеството. Програмата ще продължи да подпомага културното наследство, ще позволи на творците, културните и творчески организации да си сътрудничат отвъд границите и да достигат до по-широка аудитория. https://culture.ec.europa.eu/creative-europe

За първи път в програма „Хоризонт Европа“ има клъстер посветен на културните и творчески индустрии с бюджет на стойност 2.28 милиарда евро.

Създадох нова общност за знания и иновации (ОЗИ) „Култура и творчество“ на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ).

Още една гордост за мен е, че по моя инициатива бе организиран първият Ден на европейските автори, който открихме в София заедно с Георги Бърдаров. Този ден е празник на литературата, събиращ автори и ученици в цяла Европа, за да четат откъси от любими европейски книги. Инициативата ще бъде ежегодно събитие, което ще се провежда във всички държави членки, обединявайки представители на книжния сектор и на образованието за популяризиране на европейската литература. В тазгодишното първо издание над 1000 средни училища в цяла Европа се включиха в специални сесии за четене на книги. Радвам се, че със забележителния брой от 246 училища, България е втора в цяла Европа по участници в инициативата.

С основните си ценности – устойчивост, красота, приобщаване – „Новият европейски Баухаус“ е душата на Зелената сделка и катализатор на идеи и проекти за зеления преход. От 2021 г. досега постигнахме много. Пример са 6-те избрани “водещи демонстрационни проекти“, които показват как пространствата около нас могат да се използват за обмен на идеи и изграждане на общности. Пример са и Наградите „Нов европейски Баухаус“, с които отличихме проекти – символ на творчеството, уменията и талантите във всяко кътче на Европа. https://new-european-bauhaus.europa.eu/index_en

Инициирах и серия от кръгли маси на високо равнище с представители на творческия и културния сектор от цяла Европа. С дискусията поставихме началото на изграждането на паневропейска културна екосистема, съобразена с многообразието на сектора, но и с ясна визия за отключване на потенциала ѝ.

Новата инициатива „Културата движи Европа“ също има потенциала да стане европейска история на успеха. Това е най-голямата европейска схема за мобилност – 21 милиона евро в подкрепа на творците. Тя ще им даде възможност да участват в резиденции с цел професионално развитие, да създават международни продукции и представят проектите си пред нови публики. https://culture.ec.europa.eu/…/creativ…/culture-moves-europe

За да превърнем цифровите предизвикателства във възможности за културния сектор, създадох и „Европейския облак за културно наследство“. Целта му е да опази културното богатство в цифровата ера. Облакът е общоевропейско решение, основано на сътрудничество, работа за опазване на правата над интелектуалната собственост и разработване на нови бизнес модели. До момента над 1000 организации, музеи и културни дейци са подкрепили инициативата. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/cultural…

Радвам се да споделя и за организираните от мен прожекции на филмите “24H du Mans” (24 маса на Льо Ман) и “Bigger than us” (По-големи от нас) като част от инициативата ми около филм да се проведе дебат по водещи теми от ресора.

Науката е знание, ценности, диалог. Европа има нужда от повече научни изследователи. Това послание ме е водило в работата ми като еврокомисар, отговарящ и за научните изследвания.

За първи път програма „Хоризонт Европа“ е с 30% увеличение (95,4 млрд. евро) спрямо „Хоризонт 2020“ (2014-2020 г.). Така тя се превръща в най-мащабната програма за научни изследвания и иновации в света. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/horizon…

Новост в „Хоризонт Европа“ са петте мисии, които се съсредоточават върху амбициозни цели за намиране на решения на някои от най-големите обществени предизвикателства. Мисиите са:

- Мисия за борба с рака

- Мисия за опазване на океаните и водите

- Мисия за адаптиране към изменението на климата

- Мисия за неутрални по отношение на климата и интелигентни градове

- Мисия за здравословни почви и храни

Европа се нуждае от нова визия за Европейско научноизследователско пространство (ЕНИП). Ето защо сред водещите ми приоритети беше да ускорим процеса и изготвим нови стратегически цели за ЕНИП, основано на върховите постижения, конкурентоспособността, таланта и отворения достъп

Динамизирането на работната среда за младите учени, стратегическите инвестиции в науката и изграждането на мрежи на знанието – това са приоритети, по които съм работила и основни цели на манифеста „Кариерата на младите учени“, който представихме през януари 2023 г.

Водородът е една от стратегическите области, в които Европа се нуждае от добре координирани политики, подкрепени от ефективни инвестиции. Проектирането и развитието на „водородни долини“ в Европа е необходима стъпка за постигане на климатичната неутралност на континента. Иновациите и образованието са в центъра на амбицията за удвояване на водородните долини в Европа до 2025 г.

Още една стратегическа тема, по която работих като комисар бе ролята на науката, иновациите и образованието в ядрената енергетика и следващото поколение реактори. Малките модулни реактори (SMR) могат да бъдат вариант за преминаване към декарбонизирана електроенергия и да осигурят електроенергия в региони, където икономически или географски ограничения възпрепятстват функционирането на големите електроцентрали. През април 2023 г. подписахме декларацията за „Малките модулни реактори“, която ще бъде изпълнена в сътрудничество между индустрията и държавите членки.

Ключова е ролята на радиологичните и ядрените технологии в съвременното здравеопазване. Те се прилагат за диагностициране и лечение на ракови, сърдечносъдови, неврологични и редица други заболявания. Ето защо по моя инициатива организирахме серия кръгли маси, целящи ангажиране на научноизследователската общност с конкретни действия. Целта бе да обсъдим как на европейско ниво да предоставим още възможности за обучение и специализация в сферата на ядрените технологии, надграждащи дейностите на SAMIRA, Европейския план за борба с рака и програмата на Евратом за научни изследвания и обучение.

Тази година открих и новия Европейски център за прозрачност на алгоритмите – важна стъпка напред за безопасността на децата и нас като потребители онлайн. Центърът обединява научните изследователи в областта на данните, изкуствения интелект и алгоритмите, които да „отворят черните кутии“, решаващи какво съдържание се предлага на потребителите онлайн.

Младите хора са не само бъдещето, но и настоящето. Европа се нуждае от визията, ангажираността и участието на младите – движещата сила за осъществяване на амбициите ни.

Това бе и целта на Европейската година на младежта 2022 г. https://youth.europa.eu/year-of-youth_en С нея поставихме и постигнахме 4 цели:

- Да покажем, че младите могат да допринесат много за решенията на зеления и цифровия преход

- Да ангажираме младежите да се включат в инициативи на европейско ниво

- Да им дадем повече възможности да споделят идеите си за бъдещето на Европа

- Да включим тези идеи и младежка перспектива в европейските политики

В рамките на Годината, младите хора ясно ни казаха, че приоритети за тях са образованието, здравеопазването и психическото здраве, зеления и цифровия преход. С над 13 000 дейности в повече от 70 държави, 8 основни теми и над 100 инициативи в изпълнение на тези теми, показахме, че Европейската година младежта 2022 г. бе динамична и изпълнена с интересни събития. Радвам се, че думите „изслушване, включване и подкрепа“ са част от наследство на Годината.

По мое предложение, за първи път ЕС има Европейски координатор по въпросите на младежта. Тя е българката Биляна Сиракова. Ролята на координатора е да даде повече видимост на инициативите на младежите, да ги свърже с отделните политики в ЕС и подпомогне създаването мрежи и сътрудничества по теми важни за младите https://youth.europa.eu/strategy/euyouthcoordinator_en

Създадохме и нови младежки лаборатории за иновативни идеи в рамките на инициативата #HealthyLifeStyle4All. Чрез лабораториите младежи от цяла Европа могат да се обединят за намиране на решения как да насърчим спорта, физическата активност и здравословния начин на живот. Това е силно послание младите да бъдат иновативни, да споделят идеите си и обсъждат с връстници как заедно да реализират тези идеи.

Науката, грижата за околната среда, иновациите и спорта са взаимосвързани.

Това е и посланието на инициативата ми #HealthyLifestyle4All (Здравословен начин на живот за всички) – за важността на спорта и физическата активност за здравето, околната среда и бъдещето на децата ни. Ето защо осигурихме финансиране в размер на 764,4 милиона евро по програмите „Еразъм +“, „Хоризонт Европа“ и „EU4Health“ в подкрепа на проекти за здравословен начин на живот. https://sport.ec.europa.eu/healthylifestyle4all

С екипа ми създадох и нова награда #BeActiveAcrossGenerations, с която искаме да подчертаем значението на физическата активност за всички възрасти. https://erasmus-plus.ec.europa.eu/…/beactive-across…

По мое предложение стартира „Програмата за Западните Балкани в областта на иновациите, научните изследвания, образованието, културата, младежта и спорта“ през октомври 2021 г. на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо. Тя надгражда постиженията на предложената от мен „Цифрова програма за Западните Балкани“ в рамките на мандата ми като комисар за цифрова икономика и общество (2017-2019г.). Целта на инициативата е да засили сътрудничеството с региона по всички политики от ресора. Първите резултати са свързани с възможността на партньорите от Западните Балкани и младите да се влючват в инициативи като европейските университетски алианси.

Мария Габриел: Ще предложим експертно правителство, което изключва думата коалиция

Имам още много какво да споделя за участието ми във форматите на Г-7, Г-20, в стратегическото партньорство със САЩ, Канада, Япония, Австралия и Нова Зеландия. Вярвам, че и в тази област резултатите ще бъдат дълготрайни.

Сърцето на Европа са нейните граждани. В работата ми като еврокомисар съм се водила от една цел: да се превърнем в Европа на умовете, Европа – лидер в иновациите, научните изследвания, високите технологии, модерното образование, Европа на културата. Извървях дълъг път и постигах резултати заедно с всички колеги и партньори, ангажирани с темите в моите ресори.

С екипа ми работих за изграждането на Европа на талантите, но и Европа на сърцата. Постигнахме всичко това заедно с Вас – европейските граждани. Благодаря ви!", написа още Мария Габриел.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2640 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Гост

2023.05.17 | 10:05

5
Тая нема ли у дома огледало?
Еврейска снаха

2023.05.16 | 17:48

4
Ех, няма вече кой да тича да й купува цигари на еврейската снахичка.Може пък Гешев да се нагърби с тази задача.
Хаха

2023.05.16 | 17:47

3
Тази пикла що си мисли че ще остане в България ми тук никой не я иска така че да си ходи откъдето е дошла
Български...

2023.05.16 | 17:33

2
Мария Габриел към хората, с които е работила като еврокомисар: Благодаря Ви, за мен бе чест!. СЕГА, синчето на СЛАБАКОВ ще топли леглото на съпруга ти... Ха, ха, ха....

2023.05.16 | 17:08

1
Вчера дойде и ето премиер.Айсиктир ма гнус.

Добави коментар

Водещи новини