Възможно ли е Мария Габриел да обедини парламентарните групи?

Булфото (архив)
share

ГЕРБ трябва да изпълнят ангажимента си, ако са джентълмени, и да дадат Правната комисия на ПП-ДБ. Защо от ГЕРБ продължават да мислят, че ще получат подкрепата на ПП-ДБ? Радев дали усеща, че може да излезе правителство от кандидатурата на Габриел или ще му вземат темата за главния прокурор, той отново е опозиция на ГЕРБ. Тя пое ангажимент за нещо, което не зависи от нея, със заявката за освобождаване на Гешев. Това каза за "Твоят ден" журналистът от БНР Силвия Великова.

Според нея Борисов е могъл да предложи и друга фигура за премиер, както е правил с Даниел Митов и проф. Габровски. "Явно ГЕРБ не може да предложи друга личност, която да не отблъсква всички. Скептична съм, че първият мандат ще се реализира. Вторият пък е сигурно, че няма кой да го подкрепи. На президента най-важни са му бюджетът и Шенген, иска под неговата егида да влезем. Чуват се варианти парламентарните избори да са с втори тур на местните, за да е по-малко сложно. Забавянето за разпускане на НС обаче трябва да е огромно, а за тази цел НС трябва да започне да върши работа", подчерта тя. 

От своя страна журналистът Юри Велев смята, че голямата картина е с две сюжетни линии, които се въртят от 2 години в омагьосан кръг. "Едната е ще има ли правителство, другата е фигурата на главния прокурор. Сега Мария Габриел изведнъж даде надежда за развръзка и на двете линии, но се събраха твърде много подозрения и трети планове и сякаш е 3D шах. Не знаем какво мислят фигурите на втори и трети план, а президентът показва, че развръзката няма да бъде лесна", посочи той. 

Първан Симеонов: Кандидатурата на Габриел е премислен ход, но сме го гледали много пъти

По думите му Габриел е знакова фигура и интересна кандидатура. "Не мисля, че ГЕРБ иска кабинет с БСП и ДПС, крайната формула е насочена към ПП-ДБ. Другият вариант е предсрочен вот през септември", отбеляза Велев. 

Водещи новини

Още новини