Гълъб Донев: В условията на политическа несигурност администрацията е един от основните фактори за стабилност

Министерски съвет
share

Девет месеца по-късно политическата ситуация в страната е такава, че вниманието продължава да бъде насочено към очакването за съставянето на правителство, излъчено от Народното събрание. Това каза в началото на днешното заседание на Министерски съвет служебният премиер Гълъб Донев.

Ако за кратко отклоним поглед от имената на кандидатите за министри, ще видим хората в администрацията, които също така са служители на държавата. Днес, в изпълнение на законовите си задължения Министерският съвет ще приеме доклад за състоянието на администрацията през 2022 г. Обикновено на този документ се обръща слабо внимание, а в повечето време темата за администрацията се експлоатира от политиците основно в негативен контекст, включително и като оправдание за собствените си неуспехи. Бързо беше забравено, че същата тази администрация през 2018 г. проведе Българското председателство на Европейския съюз, като неизвестни за обществото държавни служители ръководеха десетки формати на Съюза и получиха признание на Европейската комисия и от други държави членки за високия си професионализъм, заяви Донев.

Гълъб Донев проведе среща с посланика на САЩ

Това беше доказателство, че при ясно поставени, измерими цели българската администрация е в състояние да извърши своето предназначение и да демонстрира своята висока експертиза. Провежданите реформи в администрацията са една от важните предпоставки за приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В специфичните български условия на продължителна политическа несигурност администрацията е един от основните фактори за стабилност при функционирането на държавата. Неслучайно една от ключовите цели, които си поставихме при встъпването си в длъжност като служебно правителство беше да възстановим доброто взаимодействие между институциите и да създадем атмосфера на работа, в която всеки добросъвестен и компетентен държавен служител може да отстоява своята позиция на експерт без страх от политически натиск, посочи министър-председателят.

Ние сме правителство на действието в екип благодарение на съвместната ни работа с хората в държавната администрация, завърши Гълъб Донев.

Водещи новини

Още новини