Всеки депутат с 1500 лв. в плик

share

Депутатите ще продължат да получават безотчетни пари. Въпреки обещанията, че тази сесия парламентът ще уреди въпроса, вчера стана ясно, че тази практика няма как да бъде прекратена. Представители на мнозинството признават, че нито те, нито опозицията имат намерение да сложат ред в начина, по който харчат т.нар. добавка от 2/3 към заплатата, която е в размер на 1464 лв. за всеки. Затова са решили да не променят правилника на парламента, пише в. "Преса".

Безотчетните пари се получават в бял плик и за тях не се начисляват нито данъци, нито осигуровки, нито се представят оправдателни документи. Те не влизат и в отчети и в отчетите на избраниците пред Сметната палата и на практика са доход, който остава на тъмно. Миналата сесия тези пари няколко пъти предизвикаха скандали в парламента, но решение не беше предложено. От бюджетната комисия се оправдават, че трябва тълкуване на Министерството на финансите дали са приход или разход за депутата. От ведомството на Симеон Дянков обаче мълчат.

Три са вариантите за уреждане на конфуза с безотчетните средства. Първият е да бъдат признати за разход, както е в момента. Ако това се запише в правилника обаче, всеки месец депутатите трябва да представят в счетоводството на парламента фактури за какво са ги изхарчили. От мнозинството обясниха, че това означава да се назначи поне още един счетоводител, само за да обработва тези документи. торият вариант е да бъдат признати за приход, но тогава ще им бъдат удържани 10% данък. Третият вариант е да бъдат обявени за представителни, но тогава ще изникне въпросът защо депутатите си гласуват 4 млн. лв. годишно представителни в кризата, при положение че на другите ведомства са орязани максимално.

Водещи новини

Още новини