"Възраждане" на срещата с Радев: Политическа стабилност, но не на всяка цена

Булфото
share

Консултациите при президента Румен Радев продължават и днес. Държавният глава се срещна с „Възраждане“ в 09.30 часа днес.

"Добре дошли отново. Поздравления за високия изборен резултат, израз на доверието на много българи към Вашата партия. С всеки избор Вашата парламентарна тежест и отговорност расте", приветства ги президентът.

„Неведнъж заявяхте, че ще бъдете опозиция в 49-то, но знаете, че опозицията също има важна роля в политическия процес и ситуацията изисква всяка политическа сила да даде принос към решаването на проблемите на страната“ каза още Радев.

Той попита партията: „Как виждате вие като времева рамка работата на този парламент, свързано с раздаването на мандатите? Защото успехът и неуспехът на сформиране на правителство ще определи законодателната дейност като обем. Дали Вашите приоритети за законодателна дейност съвпадат с това, което чухте от първите две политически сили? Има ли промяна по въпроса със сформиране на кабинет? Вече заявихте, че ще подкрепите парламент, но само ако е съставен с Вашия мандат.“

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори: „Не знам кой Ви е казал или заблудил, но ние не сме казвали, че ще сме опозиция. Напротив – готови сме да управляваме. Колко време трябва да работи този състав на НС – първо трябва да се говори за бюджет, защото много сме закъснели с него.“

„Двете първи политически формации са заявили една законодателна програма, която ние обаче до голяма степен можем да съдим за нея от изявления в медиите. Все още няма нищо ясно разписано черно на бяло. Категорични сме в нашите законодателни намерения – отново бяхме ние тези, които внесохме първия законопроект“, допълни още той.

„Важно е да не се подменя волята на българския законодател, а именно провеждането на референдум за запазването на българската национална валута. Все по-големи са призивите този референдум да не се състои. Всичко обаче е изрядно. Считаме разговорите за Еврозоната като пряка подмяна на волята на българския избирател и като опит за един скрит, пълзящ държавен преврат“, добави Костадинов.

Той поздрави решението на служебния кабинет за забраната на вноса на стоки от Украйна: „Но няма как да повдигна въпроса за действията, които не е предприел кабинетът все още за предоговаряне на ПВУ в частта на работата на въглищните централи.“

„Важно е запазването на българската финансова независимост – валутата, важно е да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, и е важна политическа стабилност, но не на всяка цена“, завърши той.

Радев отрече да иска избори и еднолична власт, ПП-ДБ отново подчертаха: правителство с ГЕРБ - не

Президентът отговори по повод предоговарянето на ПВУ: „Текат интензивни разговори с ЕК за това. Очаквам до края на април да имаме резултат.“

Консултации с ГЕРБ-СДС и с „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ се проведоха през вчерашния ден.

 

Водещи новини

Още новини