Желязков след избирането му за пръв сред равни: Предизборната кампания приключи днес

Булфото
share

Очакванията ми са да заработи парламентът. Мисля, че с днешното гласуване и избор на председател приключи предизборната кампания. Дано не влезем в нова предизборна риторика. Това заяви пред медии в парламента новоизбраният председател на 49-ото Народно събрание Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, предаде репортер на Novini.bg

„От една страна е важно, че се отпушва политическият процес и че започва конституционната процедура, което е важно, защото без избран председател и без формирани парламентарни групи парламентът не може да се разпусне, дори да иска. Надявам се разговорите между политическите сили да бъде конструктивен, защото обществото очаква стабилност, сигурност и справедливост и ние му го дължим“, добави той.

По думите му първите законопроекти, които ще разгледа Народното събрание, са за домашното насилие, КПКОНПИ, НПК и законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Изрази очакване, че по тях няма да има тежки политически дискусии и препирни, защото „очакванията на хората са да преодолеем стигматизирания през последните месеци диалог“.

Депутатите избраха Росен Желязков за председател на 49-ото НС

Желязков обясни, че парламентът ще работи и по излъчването на редовен кабинет, който би могъл да реши тежките проблеми в сферите на икономиката, инвестициите и усвояването на средства от еврофондовете.

На въпрос дали трябва да се притеснява главният прокурор за разбирателството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС председателят на НС лаконично отвърна, че „много е важно да се спазва принципът за разделение на властите“.

Желязков отбеляза още, че „животът на парламента зависи от самия парламент“.

Водещи новини

Още новини