Дянков отново се похвали в парламента

share

Заедно с Швеция сме единствените страни в ЕС, които имаме балансиран бюджет, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков от парламентарната трибуна.

По думите му, веднага след като ГЕРБ са поели управлението на страната, приходите са се покачили. Има ръст в приходите на Агенция „Митници”, в Националната агенция за приходите (НАП), отчете Дянков пред депутатите.

Финансовият министър дори се похвали, че към средата на тази година страната ни не само е с балансиран бюджет, но дори има малък излишък.

„Не подкрепяме предложението за промяна в минималните нива на данъчно облагане, тъй като подобно повишаване ще окаже влияние върху цените на горивата, общите нива на инфлация и вероятно негативно отражение върху икономиката на страната. Имаме предложение ако има промяна в този вид акцизи, тя да е свързана с брутния вътрешен продукт на глава от населението”, добави министър Дянков.

„Шансът това да стане е доста малък в предвид на това, че това е частта на данъчното и акцизното облагане в ЕС, която е най-хармонизирана, така че едва ли може от това Европейската комисия да се обърне и да тръгне към модел, който дава повече възможност на отделните държави-членки да се съобразят със собствения си брутен вътрешен продукт”, каза още Симеон Дянков. По думите му, си заслужава да се пробва и да се говори в тази насока, за да станат по-реални предложенията, които са пред България от страна на експертите на Европейската комисия.

Водещи новини

Още новини