Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати

НС
share

Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на институцията по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Семейства с деца и много младежи бяха основната част от посетителите. Най-младият от тях беше на два месеца. Гостите на институцията получиха издадената от парламента по повод Деня на отворените врати брошура „80 години от спасяването на българските евреи“.

Още в 10.00 часа пленарната зала на парламента се изпълни от първите посетители, които чуха разказа на председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи.

В пленарната зала под съпровода на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова представи откъси от есетата на младежи, участвали в международния литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, както и от протестното писмо на Димитър Пешев. Лауреатите от Международния литературен ученически конкурс издигнаха на парламентарната трибуна посланието: "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена!".

Адвокат: Спасението на българските евреи е дело на народа, но не и на държавата

Потокът от граждани, желаещи да посетят Народното събрание, не секна през целия ден. Мнозина търпеливо изчакаха реда си, за да се снимат на председателското място в пленарната зала и да разгледат двете документални изложби, свързани със съдбата на българските евреи - „Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи“ и „Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година“. Интерес гражданите проявиха и към факти, свързани със сградата на парламента, неговата история и произведенията на български художници, които са показани в законодателната институция.

В парламента беше излъчен и създаденият по повод годишнината портретен документален филм „Животопис на Димитър Пешев" от поредицата „БНТ Представя".

Водещи новини

Още новини