Мигрантската вълна скара проф. Владимир Чуков и Тихомир Безлов

Кадър: БНТ
share

През последните две седмици имаме загинали мигранти, които изобщо не са били регистрирани у нас. Има загинали в гората. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1595

За 2022 г. през страната ни са минали 18 700 нелегални мигранти. Балканите поставят рекорд по отношение на миграцията, заяви експертът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Сериозната организация при трафикантите е на етнически принцип. При нас са ниските нива“, допълни Безлов.

Установен е шофьорът от катастрофата с мигранти на магистрала "Тракия"

„Мигрантите работят, оттам са им парите. Истанбул буквално беше построен от афганистанци“, посочи проф. Чуков.

Тихомир Безлов добави, че децата-мигранти работят, за да стигнат до семействата си. По думите му един от големите проблеми е преминаването на границата.

Проф. Чуков призна, че може да разкаже много покъртителни истории. Според думите му в района на българо-турската граница се е образувало гробище от сирийци, които не са успели да поддържат темпото на каналджиите.

„Големият проблем е самият европейски модел за предоставяне на убежище“, смята Безлов. „Ние имаме собствени проблеми, като се започне от корупцията по границата, в МВР и вътрешните канали“, каза още той.

Проф. Чуков бе категоричен, че трябва да се въведат по-строги мерки за каналджиите. Той даде пример с Гърция, където властите работят директно с трафикантите. По думите му трябва да следваме гръцкия модел. Той не се съгласи с другия гост и попита какво предлага: Да се закрие Фронтекс ли?

Безлов добави, че през Гърция има преминали между 55 000 и 60 000 нелегални мигранти през нейна територия и тя не е добрият пример.

 

 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1595

Водещи новини

Още новини