Министър Христов: Изготвяме програма за компенсации заради високата цена на газа

bulphoto (архив)
share

Какво е решението на високите цени на газа в Чирен? Вече се изготвя програма за компенсации, а вече има и сформирана работна група.

"Работната група тепърва започва да работи. Договорено беше между Министерството на енергетиката и заинтересованите страни да работим по казуса, тъй като въпросът е много сериозен. В момента Чирен е пълен на около 85% с газ, който е двойно по-скъп като пазарна цена. Ние го държим в Чирен, но и това е проблем, защото нарушаваме нормалния цикъл на газохранилището", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му газът може да бъде задържан до следващия сезон.

"Така или иначе става въпрос за цената. Там са затворени много оборотни средства както на държавната фирма "Булгаргаз", така и на частни компании. Очаквам до няколко седмици работната група, която е от експерти на Министерството на енергетиката, да излезе с конструктивно решение. И при всички положения ще търсим одобрение от Европейската комисия, след това трябва да вземем решение и от парламента", поясни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Росен Христов: С "Бургас - Александруполис" получаваме достъп до световния петролен пазар

Министърът припомни, че бюджетът и компенсациите се одобряват с решение на Народното събрание: "Има доста работа, докато оформим работеща схема и одобрение от ЕК."

На въпрос дали е ясно колко пари сме загубили от по-скъпия газ, който е купуван и бил ли е руски, той отговори: "При всички положения говорим за милиони. Договорът на доставките от "Газпром" не е заместен с неруски газ. Периодът от април до август, когато сменихме ръководството, има над 30 доставки на синьо гориво, за които предишните управляващи не са изискали нито един сертификат за произход. Голяма част от него е бил с руски произход. Отговорност на министъра е да контролира всички енергийни дружества."

"Вижда се много ясно, че една фирма много предвидливо резервира слотове в Гърция преди да се прекъсне договора с "Газпром". Става въпрос за няколко седмици по-рано, при положение, че до този момент България е задоволена с газ от дългосрочните си договори. Много интересно как една фирма предвижда, че след няколко седмици ще има нужда от слотове и такива доставки. Има над какво хората да се замислят", добави Росен Христов.

Служебният министър на енергетиката бе категоричен, че при комуникацията с "Газпром Експорт" не става въпрос за арбитраж или за неустойки по клаузата "вземи или плати".

"Става въпрос за сравнително малки суми, които са дължими по фактура за доставяне. Нищо общо с милионите, които биха били обект на арбитраж. До момента нямаме индикации от руската страна за такъв. Ние се готвим, работим с юристи по две направления. Едното е анализ и възможностите при потенциален арбитраж, другото е анализ на възможни наши претенции към Руската федерация, които бихме могли да предявим", сподели още той.

Енергийният министър смята, че след време целият свят ще спре да използва въглища за производство на електроенергия.

"Няма как до 2025-2026 г. да затворим ТЕЦ-овете, без да има сериозен ущърб за енергетиката и за икономиката за страната. След 2030 г. въглищните централи започват да губят конкурентоспособност. Много държави са вносители на електроенергия, но въпросът е на каква цена и с какви рискове", заяви още Христов.

Водещи новини

Още новини