Росен Христов: С "Бургас - Александруполис" получаваме достъп до световния петролен пазар

  • 19 февруари 2023 20:26

  • 962
  • 6
Росен Христов: С "Бургас - Александруполис" получаваме достъп до световния петролен пазар
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Достъпът до пристанището в Александруполис означава достъп на страната ни до световния петролен пазар. Това каза пред Нова телевизия министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

„За момента Черно море е затворено море. Само Босфорът е връзка със Световния океан и можем де факто да доставяме нефт само от източници, които са в района на Черно море, което основно е Русия. С достъп до пристанището в Александруполис ще получим достъп до световния петролен пазар”, подчерта министърът.

Той обясни защо се възстановява петролопроводът Бургас - Александруполис: „Това е нашата системна стратегия, която прилагаме за диверсификация на енергийните източници. Приложихме това нещо в доставките на газ, приложихме го и в сферата на ядреното гориво, прилагаме същото и при доставките на петрол. Идеята е да имаме достъп до световен пазар”. По думите му проектът няма да обслужва руски интереси, тъй като петролопроводът, свързвайки рафинерията с пристанището в Александруполис, ще позволи разтоварването на танкери от избрани от страната ни източници от световния пазар, допълни Христов.

Радев: Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт

Бюджет за проекта все още не е изготвен, но след подписването на меморандума в Гърция е създадена работна група, която да се заеме с тази задача, каза още ресорният министър. Очакванията обаче били проектът да е икономически рентабилен за България. „Въпросът не е в цената. Въпросът за нас е стратегически - искаме ли да имаме независими доставки на петрол”, подчерта Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския. По груби сметки този проект ще струва на страната ни няколкостотин милиона евро.

Министърът заяви, че в началото на 2024 г. трябва да е абсолютно ясно дали проектът ще стартира. Изграждането обаче няма да завърши до края на следващата година. „Има варианти за временно решение по море да доставяме за някакъв сравнително кратък период неруски петрол, докато петролопроводът бъде изграден”, обясни Христов.

Той коментира и корупцията в сферата на енергетиката, която стана повод и за втория списък със санкционирани българи по закона „Магнитски”. Обяснението е, че в ресора се борави с огромни суми. Министърът обясни, че именно затова е освободил и ръководството на АЕЦ „Козлодуй” още при встъпването си в длъжност. Причината била доклади, които сочели, че старото ръководство възпрепятства процеса по диверсификация.

Константин Тодоров
962 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.02.19 | 20:57

1
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!

2023.02.20 | 04:47

6
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!
Анонимен

2023.02.19 | 22:32

3
Една въшка не цапа юргана. Просто ще бъде смачкана.
PaulaFox

2023.02.20 | 01:03

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.20 | 00:31

4
ахаха, като какви? Ако ще продаваме е добре, но вие ще купувате на световни цени
кой получава

2023.02.19 | 22:17

2
ние, или путин?!!?!

Добави коментар

Водещи новини