Георги Георгиев (ПП): Магистрала "Хемус" е незаконна, може да се строи по-бързо с нова обществена поръчка

БТВ
share

Магистрала "Хемус" не се строи, защото всички знаят, че е незаконна. Ако се пусне нова обществена поръчка, може да стане много по-бързо. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната" Георги Георгиев по повод информацията, че е сезирал прокуратурата за плащания по магистрала "Хемус", за пътя Мездра - Ботевград и за текущи ремонти.

На фирмите може да се плати, но не по този начин, по който министър Шишков е платил. Самият той е казвал, че този договор е незаконен, заяви той.

Цялата схема е в нарушение на закона. Министрите Караджов и Шишков трябваше да прекратят тези поръчки и да пуснат нормални, чисти обществени поръчки, като се сложат критерии за качество и цена, подчерта Георгиев.

Шишков: Незаконно строителство на лотове 4 и 5 може да се обяви за търпимо, за да продължи изграждането на АМ „Хемус“

По думите му, по сегашните поръчки фирмите не дължат никаква гаранция, ако нещо се случи с качеството на магистралата. В договора не е записано, че фирмите не осъществяват строителство, а доставят материали и дават наем на механизация, обясни депутатът от ПП.

Работата на прокуратурата е да установи кой е платил на фирмите и защо. Искам този, който е нарушил обществения интерес чрез увреждане на бюджета, да си понесе отговорността, подчерта Георги Георгиев.

За пътя Мездра-Ботевград нещата са още по-зле. За текущите ремонти също трябва да се плаща по себестойност, а се плаща на пълна стойност, отбеляза още той.

Водещи новини

Още новини