Георги Свиленски: Подходихме отговорно с третия мандат, не е ставало въпрос за коалиция с ГЕРБ и ДПС

БНТ
share

Още от получаването на мандата заявихме, че ще положим всички усилия за съставяне на правителство. След като на четвъртия ден поканихме всички парламентарни сили и се видя, че няма подкрепа за правителство и за работещ парламент, няма смисъл БСП да държи мандата. Достатъчно го държа президентът. Той бави с месеци. Сега отново виждаме опити за забавяне - обявихме, че сме готови да върнем мандата още в понеделник, а получаваме дата за вторник. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Постъпихме отговорно, диалогично, национално спрямо държавата. За съжаление, не получихме подкрепа, заяви Свиленски.

По думите му не може да се говори за заявка за коалиция ГЕРБ – ДПС – БСП след предсрочните избори след днешната лидерска среща в Народното събрание.

Това не е асболютно някаква коалиция. Не е ставало въпрос за коалиционно споразумение или коалиционни политки. Това беше среща, на която партиите трябва да отговорят на въпроса искат ли да има правителство. Всяка от партиите, които не дойдоха, намериха своето оправдание, посочи социалистът.

Борисов към Нинова: БСП се промени и сме готови да ви подкрепим в бъдеще, но не и сега

Той коментира и статията на германския всекидневник "Die Welt", в която се казва, че България е изпратила оръжие и горива за Украйна при кабинета "Петков".

Това е кризисен пиар на г-н Кирил Петков. Последните 10 статии на този журналист са във възхвала на Кирил Петков. Ако министър-председателят е знаел за такъв износ, той е нарушил решение на българския парламент. Не знам докога ще се спекулира с тази тема. Тя излиза винаги, когато БСП получи третия мандат. Винаги, когато се види, че БСП има реален шанс да състави правителство, се започва с темата: "Нинова изнася оръжие".

Водещи новини

Още новини