Радев няма да даде третия мандат на Янев

Булфото, архив
share

Президентът Румен Радев няма да връчи третия мандат на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход", а ще избира между парламентарните групи на БСП и "Демократична България", научи "Офнюз" от източници в президентството.

Според Конституцията първият и вторият мандат се връчват на първата и втората по големина формации в парламента. В 48-ото Народно събрание първи по численост са ГЕРБ, които не успяха да съставят правителство. Втори са "Продължаваме промяната", но и те днес върнаха втория мандат неизпълнен.

При връчването на третия мандат, президентът има право на избор между останалите парламентарно представени политически сили - съответно ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход". По време на предходните 45-о, 46-о и 47-о Народно събрание президентът и трите пъти избра издигналите го за президент БСП и връчи третия проучвателен мандат на лидера на партията Корнелия Нинова.

ПП върна неизпълнен мандата на Радев, президентът с изненадваща молба към тях

Източници на "Офнюз" твърдят, че този път президентът сериозно обмисля възможността да връчи третия мандат на ДБ. Десницата обаче се сблъсква идеологически с Радев по въпроса за войната в Украйна. По време на речта си при откриването на настоящия парламент Радев разкритикува ДБ, като каза, че "най-възбудените войнолюбци никога няма да рискуват живота си, но с лекота ще рискуват живота на българите".

В последно време Корнелия Нинова засили критиките си към президента и дори поде лична атака срещу дъщеря му в парламентарната комисия по култура и медии. Съображенията на президента против даването на третия мандат на ДБ са потенциалните критики от БСП, че окончателно е предал левицата, както и че решението му е взето под натиск от американското посолство.

Въпреки спекулациите, че третият мандат най-вероятно ще отиде при Стефан Янев, когото Радев два пъти назначи за служебен премиер, такъв вариант засега не се обмисля, добавят нашите източници.

Водещи новини

Още новини