Ивайло Мирчев: Искаме изслушване на главния прокурор заради Христо Грозев

БНТ
share

Г-н Грозев се намира на неустановено място и говорим с него чрез видеовръзка. До този момент разбрахме, че най-вероятната причина Русия да го издирва, е негово разследване за начина за изстрелване на крилати ракети с висока степен на точност. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев по повод започналото изслушване в парламентарната комисия за контрол над спецслужбите на разследващия журналист, който бе обявен за издирване от Русия.

Ние поискахме това изслушване, защото Европейският съюз обяви Русия за държава, подкрепяща тероризма, а когато такава държава издирва български гражданин, това е заплаха за националната ни сигурност, заяви Мирчев.

По думите му по време на изслушването Христо Грозев е обявил "изключително притеснителна" информация.

На въпрос каква е била институционалната реакция у нас на неговите разкрития, Грозев отговори, че процесуалните действия по разследванията за взривовете на военни складове и за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев текат бавно, но че информацията, която българската прокуратура  е дала на партньорски органи, разследващи сходни акции на руското военно разузнаване в чужбина, е била филтрирана. В нея ги е нямало имената на разузнавачите, които Грозев е установил като група, която извършва тези акции в различни страни, а е излизало, че взривовете у нас са в резултат на нарушение на правилата за безопасност, отбеляза Ивайло Мирчев. 

Христо Грозев: Повече от очевидно е, че Русия иска да прекрати дейността ми като разследващ журналист

Ще поискаме повече информация от г-н Грозев по тези случаи, ще поискаме изслушване на главния проурор. Ще поискаме изслушване и на специалните служби, за да ни кажат какви мерки са предприети за опазване на живота на г-н Грозев. След това изслушване ние, като народни представители, ще вземем всички мерки за опазването на живота и здравето на г-н Грозев. Трябва да се отнесем изключително сериозно, когато една страна, подкрепяща тероризма, издирва български разследващ журналист, подчерта Ивайло Мирчев.

Водещи новини

Още новини